Водещи новини Здраве

Откриха птичи грип в най-голямата птицеферма у нас – в с. Дончево

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните от днес е обявено първично огнище на инфлуенца (тип А) в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в добричкото село Дончево, съобщиха за Про Нюз Добрич от пресцентъра на Агенцията.

Оттам потвърдиха, че става въпрос за дружеството “Яйца и птици – Зора”, с. Дончево, което е най-голямата птицеферма в България и е 100% частно дружество с годишен капацитет на яйца – около 140 милиона.

Всички заразени и контактни птици в две от халетата на фермата ще бъдат унищожени по хуманен начин.

Заразата е хваната рано. Всичко се проверява и изследва. Няма да допуснем на пазара заразена продукция, коментираха пред Про Нюз Добрич от БАБХ.

Определена е 3-километрова предпазна зона, която включва селата Богдан, Дончево и Опанец. Забранява се търговията и придвижването на домашни и диви птици, както и яйца за разплод.

Птицефермите в 10-километровата зона също остават под наблюдение.

Ветеринарните лекари ще извършват постоянни наблюдения на обектите в областта, при съмнения за инфлуенца ще бъдат вземани проби за изследване.

Това е четвъртият случай на птичи грип в област Добрич през последните месеци.

През октомври във ферма за патици в село Стефаново бяха унищожени 11 000 птици.

140 хиляди носачки бяха ликвидирани във фермата на фирма АГРИСС – Генерал Тошево, където през март бе открит птичи грип.

Преди по-малко от месец – на 23 май, инфлуенца (тип А) отново бе установена във фермата в с. Стефаново. Там бяха унищожени 57 000 птици.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.