Добричка Общество Регионални - начална

Ремонтират военни паметници в област Добрич за честването на 100 г. от Първата световна война

Областният управител Красимир Кирилов съгласува утвърдително проекта за Национален план за честване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, съобщиха от пресслужбата на Областна управа.

Във връзка с отбелязването на събитието, след като са били разгледани всички постъпили предложения за отбелязването на 100 г. от Първата световна война и участието на България в нея (2014-2018 г.) от Организационния комитет, е решено на област Добрич да бъдат отпуснати за различни събития общо 17 300 лв.

Финансиране се отпуска за различни дейности.

Сред тях са ремонт на възпоменателна плоча в памет на боевете от Добричката епопея 1916 г. в с. Царевец (1300 лв.), организатор е Община Добричка, рехабилитация на паметна плоча на лобното място на опълченеца Васил Контаров – патрон на с. Василево, убит мъченически от румънски войници през 1916 г. – (1000 лв.) За обновяване на кенотаф на редник Васил Хр. Василев, загинал през 1916 г. в Северна Добруджа и преместването му в центъра на с. Бежаново – (1500 лв.) Сумата от 6000 лева е заделена за ремонт на покрива на параклиса – костница „Св. Архангел Михаил“ във Военното гробище.

Осигурява се финансиране от 3000 лева за провеждане на Национална научна конференция „Добруджа в края на Първата световна война“ с научен ръководител проф. д-р Антонина Кузманова.

За издаване на сборник с докладите от Националната научна конференция „Добруджа в края на Първата световна война“, както и за преиздаване на юбилейния албум „Сто години от освобождението на Добруджа по време на Първата световна война“ с твърди корици в тираж 100 броя – се предлага сумата от 3500 лв..

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.