Балчик Култура

Лидия Кирева реди изложба в “Двореца” в Балчик

Изложба живопис на художничката Лидия Кирева ще бъде подредена в галерия “Тунела” на държавния културен институт “Двореца” в Балчик.

Рисуването е магия. Попаднеш ли в нея, забравяш за времето и реалността, казва художничката Лидия Кирева, известна с нетрадиционния си похват на рисуване с пръсти.Лидия живее в пловдивското село Цалапица и обикновено рисува през нощта. Дните й са изпълнени с грижи за децата и с работа, която й осигурява препитанието. Картините са романтичната част от живота и чрез тях се спасява от еднообразието и забързания ритъм на ежедневието. Мога да издържа да рисувам цяла нощ до зазоряване, без да усетя как е минало времето. Това е магия, попадна ли в нея, всичко останало губи форма и значение – казва самоуката художничка.

Влечение към рисуването изпитала още в детството си, но по препоръка на родителите си се отказва да учи в специализирано училище. Дълги години останала далеч от изкуството, но дошъл момент, когато творческият дух надделял над обикновения бит на жената в семейството. Тогава Лидия пренебрегва съня и започва да вае своите цветни видения.

От доста време бях купила темперни бои, които чакаха да дойде момент, за да бъдат използвани. Това не се случи 3-4 години. Преди малко повече от година почувствах, че картините трябва да излязат от съзнанието ми и да се прехвърлят върху бялото платно. Тогава започнах да рисувам върху картони като нанасях боите направо с пръстите на ръцете си. Четките за рисуване никак не ме привличат. Всичко ми беше ново и неизвестно. Поинтересувах се дали и други художници използват подобна техника на рисуване. Свързах се със Стефка Балджиева, която е от първите художнички у нас, отказала се от четката за рисуване. Запознах се и с учениците й. Една от тях е Мирела Асенова, която ми помогна в първите опити да рисувам. Много от техниките бях ги открила сама и вече бях нарисувала много платна, водена от своя усет за красивото. Рисувах непрекъснато, всяка вечер, след като всички вкъщи вече бяха заспали.

За кратко време Лидия Кирева успява да спечели вниманието на публиката. Нейни картини са откупени от ценители в Англия, Германия. Нетрадиционните платната рядко попадат в художествени галерии, затова пък имат много зрители чрез сайта й в интернет.

Картините се харесват. Те като че дават енергия. Дори аз самата започвам да рисувам без да съм си поставила цел и без предварителен замисъл. Нанасям боите, а след това решавам откъде да започна и как да продължа с изображението. Щом реша откъде да започна, картината след това като че сама изплува пред очите ми. Когато и да седна да рисувам не ми е нужна предварителна подготовка, всичко става с лекота и като детска игра. Най-често рисувам цветя, различни по форма, но винаги с много цвят и настроение. Обичам природата, тя е навсякъде около мен. Картините на цветя, които съм нарисувала, сякаш отразяват моя вътрешен свят, те говорят от мое име. Искам моите платна да носят на хората радост, топлина и удоволствие. Много се надявам чрез тях да предам на зрителя посланието, че като хора ние най-много се нуждаем от добрината на другите. Тя е силата, която ни зарежда с положителна енергия и ни вдъхва оптимизъм и вяра. Моят успех е пример за това, че когато човек поиска нещо, винаги може да намери начин да го постигне. Много важно е да бъде постоянен в това, което прави и да не губи вяра в себе си. След като стана и погледна завършената творба, не мога да опиша с думи удоволствието, от крайния резултат. Рисуването е най-голямото чудо, което се е случило в живота ми. Благодарна съм на семейството ми, защото то ме подкрепя, харесва нещата, които правя, и ме стимулира да продължавам напред с рисуването.