Бизнес Водещи новини - дясно

Представиха приложението на Общия регламент относно защитата на данни пред бизнеса в област Добрич

Академичният преподавател д-р Невин Фети представи пред бизнеса в област Добрич практическите аспекти на Общия регламент относно защитата на данните.

Срещите се проведоха в неделя и понеделник в Балчик и Добрич по инициатива на народните представители Даниела Димитрова и Пламен Манушев.

В обученията се включиха над 100 представители на туристическия, на земеделския бранш, предприемачи от други сектори, лекари, представители на институции. Участваха народният представител Даниела Димитрова и председателят на Общинския съвет в Добрич Иво Пенчев.

Лекторът подчерта, че като лични данни в Общия регламент относно защитата на данните се приема всяка информация, която се отнася до физическо лице и го идентифицира или дава възможност за неговото идентифициране.

Новост в Регламента са онлайн идентификатори, като, например, IP адресите,  идентификационния номер на “бисквитките”, като в обхвата на личните данни са включени и данните за местонахождението.

Коментирани бяха промените в специалните категории или чувствителни лични данни и включването в тях на генетичните и биометричните данни.

Регламентът предвижда чувствителните данни да се подчиняват на специални гаранции при тяхното обработване, коментира лекторът.

Един от акцентите бяха задълженията на хотелиерите да гарантират прозрачност на обработването по отношение на субектите на данни, включително да информират за осъществявано видеонаблюдение в района на обекта, както и събирането на лични данни, което се изисква по Закона за туризма.

Сред коментираните теми бе кой има право да преснима личните карти. Посочено бе, че такива права имат само администратори в предвидените от нормативен акт случаи. Други нямат такова право, дори със съгласието на лицето.

Обработвайки данните на хората, администраторите на лични данни трябва да оправдават тяхното доверие и да спазват техните права, коментира Невин Фети. Тя подчерта, че защитата на личните данни трябва да е заложена още на етапа на проектирането на даден процес по обработване.

С Общия регламент относно защита на личните данни Европейският съюз е пионер и чертае световен стандарт, посочи още д-р Фети. Тя информира, че общественото обсъждане на проекта за промени в Закона за защита на личните данни е приключило и предстои той да бъде внесен в Народното събрание.

Лекторът отговори на множество конкретни въпроси, които хотелиерите поставиха предвид спецификата на своята дейност.

Участниците благодариха за организираните от народните представители срещи по тема, като Приложението на Общия регламент относно защитата на данните, която е много актуална и важна за бизнеса и институциите.

Даниела Димитрова припомни, че с колегата й Пламен Манушев през последните месеци инициират срещи на бизнеса от област Добрич с различни институции, чиято цел е да се подкрепи предприемачеството. Те ще продължат, включително и по теми, които бизнесът сам предложи, увери народният представител.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.