Туризъм

Албена пусна електрически шатъл и ескалатор заради паркирането

Електрически шатъл и втори ескалатор на открито, пусна курортът Албена за новия туристически сезон, ограничавайки по този начин засиления трафик на автомобили.

Част от еко стратегията за устойчиво развитие е продължаване ограничаването на вредните емисии във въздуха чрез лимитиране на автомобилния трафик в комплекса.
В изпълнение на еко стратегията се увеличават пешеходните площи, като по този начин се осигуряват сигурност и спокойствие на гостите, посочиха от курорта.

В резултат на това, от новия сезон компанията въведе нови правила за ограничаване на движение и паркиране.

Новата организация на движение дава възможност за безплатно преминаване с автомобил и престой до половин час на територията на комплекса без заплащане, както и 4 различни варианта за паркиране.

Един от вариантите за безплатно паркиране е паркинг Автогара. Там автомобилът можете да остане 30 минути без никакво заплащане, а таксата за престой до 24 часа е 5 лв. Пешком от паркинга до центъра на Албена и най-близкия плаж е 10-12 минути. Освен това, е осигурен елекрически шатъл, който се движи по 2 линии.

Синята линия е с маршрут: до Парадайс Блу хотел & Спа, Бийч бар Ганвие и плажа пред тях.

Жълтата линия е: до плажа пред хотелите Боряна, Нона, Елица и Мура.

Традиционните туристически влакчета, които возят на цена на билета от 3 лева за възрастен и 2 лева за дете, също се движат по 2 линии и са алтернатива за придвижване в комплекса.

От този сезон заработи и втори открит ескалатор за двупосочно придвижване на гостите от парковата зона до търговската улица и плажа.

На територията на Албена са обособени синя и зелена зона за паркиране.
Цената за еднократно влизане, престой над 30 минути и паркиране в паркинги във вътрешността на Албена – в обособената синя зона, е 10 лв. за денонощие. В близост до плажа, в екологичната зелена зона цената е 20 лв. за денонощие.
Плащането ще може да се направи от всяка хотелска рецепция. На няколко места в курорта ще бъдат монтирани стационарни устройства за плащане преди напускане на зелена или синя зона.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.