Водещи новини - дясно Образование

JA България награди ученици от училище „Райко Цончев” в Добрич

JA България и NN България наградиха победителите в осмото издание на националното състезание „Социални иновации”. Победители тази година са идеите на три ученически екипа: онлайн приложение, което ни помага да използваме по-разумно социалните мрежи и да балансираме времето прекарано в онлайн и офлайн активности; концепция за осигуряване на достъп до медикаменти в отдалечени райони на страната; инициатива за рециклиране на дрехи.
Тази година в „Социални иновации“ се включиха близо 800 ученици от цялата страна, разпределени в 253 отбора. В първия етап на състезанието учениците разработваха идея за социален бизнес, насочен към разрешаване на конкретен проблем в обществото. Едва 18 отбора се класираха за втория кръг, в който получиха възможност да работят с ментор от NN България. Ролята на менторите беше да подкрепят учениците в задачата да задълбочат и разработят допълнително своята идея. 10 от екипите се класираха до третия кръг – национален финал, в който защитиха идеята си, като я презентираха онлайн пред жури.
Финалистите от трите отбора бяха наградени от главния изпълнителен директор на NN България, Николай Стойков, и от изпълнителния директор на Джуниър Ачийвмънт България, Милена Стойчева. Двамата поздравиха победителите за иновативните идеи и успеха на отборите им.
Победител в националното състезание „Социални иновации“ 2018 г. е екип AntiSM от ЧПГТП „Райко Цончев” в Добрич, който представи приложение, което редуцира времето в социалните мрежи.
Отборът, който спечели първо място, е в състав: Радослав Колчев, Полина Петрова, Станимир Василев, Стефани Маринова. Техен преподавател е Жулияна Георгиева.
Ученическият екип, състоящ се от ученици от Профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев, разработва концепция за приложение, допринасящо за по-разумното и балансирано използване на социалните медии от хората, по начин позволяващ им да прекарват повече време със своите семейства и приятели. Продуктът Onlife адресира основно проблема със зависимостта на съвременния човек от социалните мрежи и настъпващото в следствие от нея отчуждение и разпад на най-важните социални връзки в обществото. Апликацията изчислява времето, което отделните потребители прекарват в социалните мрежи и като алтернатива на това им предлага информация за редица конкретни спортни и културни събития, които се организират в близост до тях, с цел да насърчи посещаването им съвместно с любимите хора и като допълнителен ефект да се подобрят и социалните и комуникационни умения на всички участници.
Ето какво споделиха победителите:
Как стигнахте до вашата идея?
Радослав Колчев: Идеята дойде след известно търсене като искахме да намерим нещо, което да реши специфичен проблем. В днешно време времето, прекарано в ползане на смартфоните и проложенията на социалните медии е твърде голямо и нашето решение е чрез приложението, което ние предлагаме със специален алгоритъм да се проследява престоя в социалните медии да предложим алтернатива.
Как ще преборите конкуренцията на световните финали?
Стефани Маринова: Чрез нашата иновативна идея – няма да има друга такава, второ чрез представянето си. Надяваме си да харесат нашата увереност. Изключително сме отговорни. Искаме да оправдаем доверието на нашия ментор и нашата преподавателка, които вложиха много енергия и много ни помогнаха.
Станимир Василев: Всеки допринасяше с нещо към работата. Аз помогнат за превеждането на английски език, с канавата. Полина Петрова: Работих върху обработката на канавата и презентациите, правихме видео клипа.
Жулияна Георгиева, преподавател на екипа: Свършиха прекрасна работа, работиха неуморно. Много се гордея с тях!
Катя Димитрова, ментор на екипа: Още на първата ни среща повярвях в техния успех – видях една идея, която е много актуална, видях едни млади хора, които знаят, че има проблем и търсеха решение с много ентусиазъм и заряд. Моята роля беше да ги напътствам, да видят къде могат да подобрят нещата, да повярват в себе си. Казах им, че те могат да спечелят на големия финал. Впечатлиха ме като личности и най-силната им страна е, че искрено вярват в идеята си, още повече, че тя ги лично ги засяга.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.