Балчик Водещи новини Храна и напитки

300 литра рибена чорба раздадоха на Фестивала на цацата в Кранево (снимки)

Общинските съветници на Балчик, независимо от партийната си принадлежност, заедно приготвиха  традиционната за Северното Черноморие рибена чорба по време на втория ден на Фестивала на цацата в Кранево.  80 килограма риба, уловена от балчишки рибари, както и зеленчуци от местни ферми, бяха използвани за приготвянето на 300 литра рибена чорба, от която успяха да опитат близо 2500 посетители на феста. Особеното за рибената чорба по Северното Черноморие е, че задължително трябва да има лющян (дивесил), споделиха съветниците.

Главен технолог на екипа бе независимият общински съветник Даниела Пеловска, която е и председател на постоянната комисия по туризъм. Стана ясно, че чорбата е била приготвена под зоркия поглед, макар и дистанционно, на нейната дъщеря и първи победител в кулинарно шоу у нас Сидония Радева.

Приготвени бяха два вида рибена чорба. Единият бе със седем вида риба и приготвен по традиционна родова рецепта. В чорбата имаше четири вида черноморска риба, уловена през последните дни от местните рибари – сафрид, цаца, калкан, попчета. Бяха прибавени още хек, сьомгова пъстърва, както и уловена наскоро от общинския съветник Виктор Лучиянов (Fishmaster) в Гърция фагри. “Тази риба е много специфична и придава нюанс на средиземноморска загадъчност. Надявам се да бъде оценена подобаващо”, сподели Лучиянов.

Другата чорба бе с граца. Правена е по специална рецепта, но Даниела Пеловска се съгласи да я сподели. „Рибата се вари на много бавен огън. Препенва се. Слага се много лук – бял и зелен. След като леко заври, се добавят копър, бахар, дафинов лист, черен пипер и лимони”, обясни тя.

Председателят на Общинския съвет Илиян Станоев откри фестивала. Той благодари на сдружение с нестопанска цел „Зелени посоки”, което обединява местни бизнесмени в сферата на туризма, които са главният организатор на уникалния Фестивал на цацата. Благодари за подкрепата и на Община Балчик, която също подкрепя  събитието, посветено на най-малката риба в Черно море. „Благодаря на всички, които се включиха в организацията на фестивала финансово, морално и подкрепиха това прекрасно събитие”, каза Станоев. И подчерта, че фестивалът от година на година става все по-успешен.

Тази година той се провежда на ново място – на плажа, за да се превърне в истинско плажно лятно събитие.

Фестивалът има и дълъг афиш от културни и спортни прояви. Над 8-хилядна публика събраха в първата вечер концертите на “Уикеда” и Милена. Сред участниците е и Алфредо Торес. Тази вечер на сцената излиза легендарната група “Каома” с вечния им хит “Ламбада”, които за първи път са в България.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.