Бизнес Водещи новини

Нова мода в област Добрич – полета с рапица и мак

Полета, изпъстрени с рапица и мак, впечатляват в област Добрич. Оказва се, картината не е новост за България. Но, досега тя се е срещала в други райони на страната.

Сега полетата с рапица и мак завладяха най-плодородните площи в Добруджа.

В случая става въпрос за замърсяване на полетата с рапица с мак. Семената са много еднакви. Когато фермерите са купили семената от рапица, те са купили и мака. Сега ще трябва да продават рапицата, заедно с мака, коментира завеждащият “Селекция на зърнено-житните култури” в Добруджанския земеделски институт проф. д-р Иван Киряков.

По думите му, семената са сходни и не могат да се изчистят в посевния материал. „Освен това, сигурно нямат и сертификат за посевния материал. Ако имат такъв, ИАСАС ще каже, че не отговарят”, обясни проф. Киряков.

Дивият мак е с особено висок вреден потенциал като плевел. Растения от див мак в 1 кв. м рапичен посев могат да причинят 5%-ова загуба на добив. Семето на дивия мак запазва кълняемост около 40 години. Измерими щети причиняват и 25 бр. ветрушкана 1 кв. метър. Подобно на трирогата лепка стъблото на ветрушката се увива около работните органи на комбайна и причинява трудности при жътвата.

Полски мак е едногодишно тревисто растение, което пониква основно през пролетта. Дори само 2 растения на 1 квадратен метър понижават добива  с над 1%

В млечния сок, отделен при нараняване на растението, се съдържат морфин, тебаин, папаверин, реадин. В плодните кутийки и надземната част на растението са установени реадин, малки количества наркотин и морфин.

Про Нюз Добрич се обърна към проф. Киряков с въпрос дали съвместното съжителство на рапица и мак няма да доведе до „весело” олио или „щастлив” мед.

По думите му, този факт е нов за Добруджа, но не и за България.

Рапицата, която се отглежда у нас, е основно за дизелово гориво. Затова, щетите, които замърсените семена причиняват, са най-вече по отношението на цената на горивото, обясни той.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.