Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

„Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“ - победителите

Състава на експертното жури от Алианц, обяви тазгодишните победителите в „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“, по време на официалното откриване на изложбата вчера, в Художествената галерия на Добрич. Изложбата от шестото издание на „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика”, под патронажа на Министерство на културата на Република България, ще бъде представена от 7 юни до 6 юли в Художествена галерия Добрич, информираха от художествения културен институт. На откриващата церемония бяха наградени победителите в регионалната изложба и обявени номинираните автори, които ще вземат участие във финалния кръг на конкурса в София. Представители на авторитетното жури бяха едни от най-утвърдените имена в българското изкуство, сред които професорът в катедра „Скулптура“ в НХА Ангел Станев, проф. Ивайло Мирчев, художникът Онник Каранфилян и изкуствоведът Пламена Рачева.
  • Първо място в категория „Живопис“ спечели Николай Петров с творбата „Това, че куца, не означава, че не може да лети“.
    • Номинирани за последния кръг в София са: Милко Божков, Георги Демирев, Николай Тодоров, Константин Дончев,Таня Кулева, Стефка Георгиева, Пенка Димитрова, Светлана Косева, МаргаритаВойнова, Недко Недков.
  • Галина Станева получи наградата за „Скулптура“ с пластиката си „В търсене на другия“,
    • номинирани са: Альоша Кафеджийски, Пламен Аврамов, Дона Стоянова, Христо Христов, Стелиян Стелиянов, Илия Янков, Калоян Георгиев, Адриана Добрева.
  • Христина Гаева бе отличена за „Графика“ с произведението си „Повдигната завеса“.
    • В тази категория графика, номинирани за финален кръг са: Пламен Аврамов, Димитър Кулев, Божидар Тонев, Боян Янев.
„Изключително щастливи сме, че чрез „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” за поредна година сме част от популяризирането на българското изкуство и култура. Ще продължаваме да работим в полза на социално значими каузи, за да подкрепим колкото се може повече родни таланти и проекти“, каза Станьо Георгиев – генерален представител на Алианц България за Добрич. Общо 90 творби на 58 художници са включени в изложбата в Художествена галерия в Добрич. 45 - в раздел живопис 26 - скулптури 26 – графики   „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“ е част от корпоративната стратегия на компанията Алианц, с ясно очертани обществени и социални ангажименти. Инициативата стартира през 2008 г. със съдействието на Съюза на българските художници. Конкурсът представлява преглед на съвременното изкуство, като в него няма ограничения по отношение на стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор. Творбите са оценявани и селектирани от жури, различно за всяка изложба, съставено от изявени художници и изкуствоведи".
c