Водещи новини - дясно Добричка Здраве Регионални - начална

Свикват извънредна сесия на община Добричка заради птичия грип

Председателят на Общинския съвет на община Добричка Донко Марев свиква на 13 юни /сряда/ извънредно заседание. Поводът е искане, отправено от групата общински съветници от БСП и независимия Генади Ганчев, във връзка с установеното за втори път огнище на птичи грип във ферма за патици в село Стефаново.
Дневният ред педвижда разяснения от експерти от държавни институции за разпространението на  заразата и опасността за здравето на хората и животните.

Заразата от птичи грип във фермата за пекински патици „Мейпъл Лийф Полтри“ ЕООД в село Стефаново бе установена в края на май. Там бяха унищожени 57 000 патици и новоизлюпени птици. За да не се разпространи заразата, областната епизоотична комисия определи десеткилометрова санитарна зона, която обхваща Стожер, Бранище, Дончево, Богдан, Славеево и други села на територията на общината.
Това е вторият регистриран случай на инфлуенца в същата ферма, като първият бе през октомври 2017 година бяха унищожени 11 000 птици.

На сесията на Общинския съвет в края на май съветниците от ГЕРБ излязоха с декларация относно поредната карантина, наложена на една трета от населените места на общината. Те настояха Общинският съвет да отмени решението и да прегласува съгласието за публично-частно партньорство с въпросната фирма. Те предлагат по предложение на кмета на Общината ОбС да разпредели 110 000 лева за благоустрояване на село Стефаново и засегнатите от карантината населени места.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.