Бизнес

В Турция се отглеждат повече площи с българска пшеница, отколкото в България

Българската селекция пшеница се цени много повече в Турция, отколкото у нас, коментираха пред журналисти представителите на турската фирма  „Tarar Tohum“, която от години е партньор на Добруджанския земеделски институт, Ген. Тошево.

Сеят се сортовете Енола, Галатея и Аглика. През тази година в Турция са регистрирани два сорта пшеница – Ивета и Северина, както и тритикале. Тяхното производство предстои тепърва.

В южната ни съседка има сериозно производство от Енола, тъй като пшеницата от този сорт се харесва. Тя е с добри хлебопекарни качества, обясни селекционерът Реджеб Кая.

„В Турция много се държи на качеството, за разлика от България, където напоследък се предпочитат чуждите фуражни сортове пшеница. Дори италианските и френски сортове да имат един тон добив, предпочитани са българските сортове, тъй като са с високи хлебопекарни качества“, обясни Кая. По думите му, българските сортове не са на най-високи нива като добив, но високото качество на зърното ги прави предпочитани в Турция. Средните добиви от  българската селекция пшеница са 500-600 до 700 кг/дка.

Кая уточни, че в Турция се сеят сортове не само на института в Генерал Тошево, но и на други български институти.

Според директора на фирмата Юмют Барас, в Турция се отглеждат повече площи с българска пшеница, отколкото в България.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *