Туризъм

Туристи ще могат да наблюдават изпитванията на морската вода и въздуха в Албена

Демонстрация на изпитване за чистотата на атмосферния въздух и морската вода се състоя във ваканционно селище Албена на 5 юни, когато се отбеляза Световният ден на околната среда. Специално бяха монтирани мобилни лаборатории. На демонстрацията присъстваха Дарина Бангиева – началник Регионална лаборатория – Варна към ИАОС, Стефана Димитрова – гл. експерт “Опазване морски води и мониторинг” към Басейнова дирекция, Димитричка Маринова – началник отдел “Атмосферен въздух, води и комплексно предотвратяване и контрол на околната среда” към РИОСВ Варна и д-р Тамара Стойкова – главен санитарен инспектор на Албена АД. Изпитванията, които се проведоха показаха, че морската вода на плажа и атмосферния въздух на Албена отговарят на нормативните изисквания за чистота.

Албена АД тази година сключи договор с Регионална лаборатория – Варна към ИАОС за функционирането на съоръженията до края на летния сезон. Това е и част от еко политиката, която ваканционното селище прие за опазване на околната среда и устойчивото развитие. Напомняме Ви, че за юбилеен 20-и път плажът на “Албена”, като един от най-добрите в света и спечели наградата “Син флаг” за 2018 г.

“Изпитвания ще продължат да се провеждат и през сезона, както и да се наблюдават от туристите на плажа, а резултатите им ще бъдат изложени на информационни табла”, сподели д-р Стойкова.

Регионална лаборатория-Варна е едно от 15-те териториални звена на Агенцията, което предлага широка гама от услуги за изпитване на компонентите на околната среда и от 2004 година поддържа актуална своята акредитация съгласно изискванията на стандарт БДС EN ISO/IEC 17025.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.