Водещи новини - дясно Крими

Отмениха присъдата на прокурор от Добрич, връщат делото отново в съда

Окръжната прокурорка от Добрич Румяна Желева е била осъдена от незаконен съдебен състав на Софийския градски съд (СГС) за престъпление по служба и лъжесвидетелстване. Това реши Софийският апелативен съд (САС) и отмени присъдата, с която Желева беше осъдена на пробация, съобщи news.lex.bg.

Обвиненията срещу нея са, че преди шест години е използвала служебното си положение и е лъжесвидетелствала, за да спаси бившия си съпруг Живко Желев от разследване, след като той е бил спрян на пътя от полицаи, докато шофира пиян. За лъжесвидетелстване Наказателният кодекс (НК) предвижда до пет години затвор, а за използването на служебното положение по чл. 283 от НК, наказанието е до три години затвор.

Предвидените наказания за различните престъпления определят и съставите, в които съдилищата разглеждат делата на първа инстанция. Градският съд е гледал делото срещу Желева в състав от съдия Ани Захариева и двама съдебни заседатели. Според Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) съдия и двама заседатели обаче гледат дела за престъпления, които се наказват с повече от пет години затвор, а това на прокурор Желева е трябвало да бъде гледано само от един съдия, защото най-тежкото обвинение е за престъпление, предвиждащо до пет години затвор.

Именно това нарушение на НПК е наложило и отмяната на присъдата и връщането на делото на друг състава на СГС.

Разследването срещу Желева започна преди две години от Специализираното звено „Антикорупция“. Според данните по делото, тогавашният съпруг на Желева бил спрян на пътя в Добрич рано сутринта на 30 юни 2012 г., тъй като полицаите забелязали, че бусът му криволичи. Желев нямал никакви документи, освен паспорт, който дал на единия полицай, а междувременно се обадил на жена си. Тя пристигнала на мястото с шофьорската му книжка, поздравила полицаите със „Здравейте, колеги“ и се представила като прокурор. След това обяснила, че ще прибере съпруга си и попитала дали могат да си тръгнат без последици. Преди това Желев пък категорично отказал да даде проба за алкохол, а настояването на полицаите го изнервило и той започнал на буйства, да обижда униформените и да сипе закани. След като му казали, че ще му съставят и акт, ако откаже теста за алкохол, той ударил с юмрук единия полицай. Дошъл втори екип на МВР и мъжът бил арестуван, а Румяна Желева казала, че е прокурор и полицаите нямат право да задържат съпруга ѝ.

За тези ѝ действия тя беше обвинена в престъпление по служба, а обвинението за лъжесвидетелстване е за показанията, които е дала като свидетел по наказателното дело срещу Желев и в административното, в което той е обжалвал задържането си. В крайна сметка той е бил осъден условно на една година затвор за хулиганство, нанасяне на лека телесна повреда и закана с убийство.

Както в показанията си в полицията, така и пред съдилищата, Румяна Желева е твърдяла, че мъжът ѝ не е оказвал съпротива при ареста и не е удрял полицай, а по-скоро униформените се държали провокативно.

Делото стигна до САС, след като прокуратурата настояваше за условна присъда от две години затвор, а Желева иска да бъде оправдана, като в жалбата си също посочва, че е била осъдена от незаконен състав на СГС.

Снимка: 168chasa.bg

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.