Образование Спорт

19-то състезание “Млад огнеборец”

Днес се проведе 19-то поред областно състезание “Млад огнеборец”. Спортното събитие е било открито от Областният управител Кр. Кирилов, който е поздравил достигналите отбори до областния кръг, подчертавайки че наученото е изключително ценно, защото с придобитите знания и умения, в реалния живот участниците ще могат да спасят човешки живот, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Като гости на откриването на състезанието са присъствали Ася Кръчмарова – секретар на Община град Добрич и Юлиян Грънчаров от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, който е и сред основоположниците на възвръщането на пожароприложния спорт в българските училища. Г-н Грънчаров също е поздравил участниците за 1 юни. В 19-ото областно състезание, гости са били представителни отбори на Германия и Естония, които заедно със своите 230 връстници от област Добрич са получили подаръци в рамките на проект DISBEG, финансиран по европейската програма Еразъм +.

Като част от 19-ата надпревара е била проведена и среща по проект от програма Еразъм +, изпълняван в партньорство от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Естонската спасителна служба и Пожарната служба за младежи на Зул, Германия.

Основната цел на проекта е разработване на съвместни учебни материали, които да обединяват добрите практики за обучение на деца и младежи в трите държави. В рамките на проведените срещи е създаден наръчник за робата с подрастващи, както и специален сборник с двадесет пожарникарски игри. Участващите в проекта пожарникари са разработили и специални настолни игри, с които по-лесно децата да научат основните правила за безопасност. Създадените интелектуални продукти ще бъдат разпространени сред служителите на пожарните служби, работещи с деца и младежи. Всички материали ще бъдат достъпни безплатно на сайта на DISBEG.

Проектът „Разработване и въвеждане на единна система за обучение на ръководители, работещи с деца и младежи, от пожарните служби в Република България, Република Естония и Федерална Република Германия” – DISBEG, стартира през месец септември 2015 г..“. Одобреният размер на финансовата подкрепа за реализацията му е 264 901,00 евро, като неговата продължителност е 36 месеца. През декември месец 2016 година ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ получи отличие за качествено цялостно изпълнение на този проект, в който си партнира с Естонската спасителна служба и пожарната служба за младежи на гр. Зул, Германия, съдържа още пресинформацията от Областна администрация.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.