Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Последен учебен ден в ДЛС-Балчик

Незабравим последен учебен ден организираха служителите на ДЛС-Балчик за класа на г-жа Коджабашева от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, съобщиха от Североизточното държавно предприятие. Четвъртокласниците ловиха пъстърва в развъдника до ловен дом  „Батово“, стреляха с боен лък, научиха кои животни се срещат в стопанството, с какво се хранят и какви грижи полагат за тях ловните експерти. И за да могат децата да се срещнат със самите животни, да ги докоснат и да се снимат с тях, поляната пред ловния дом се беше превърнала в музей на открито, в който си съжителстваха изкусно препарирани вълци, пеликани, диви свине, елени и мн.др.

Малчуганите посрещна директорът на стопанството инж. Калинка Тодорова, по чиято идея децата гостуваха в Батово. Тя и зам.-директорът инж. Ганчо Михов разказаха на децата за работата си, за бозайниците и птиците, които обитават едно от най-красивите кътчета на Добруджа, където равнината и планината се срещат с морето. Учениците имаха възможност да видят и ловните кучета, които се отглеждат в стопанството, да разберат коя порода за какъв лов се използва.

След урока на открито децата бяха разделени на три отбора, които се състезаваха в стрелба с лък, риболов и готварство. Всеки от малките ученици улови своя пъстърва от развъдника, а зам.-директорът на стопанството инж. Гергана Керезова и експертът Гинка Бобева внимателно претегляха всяка хваната риба и съобщаваха резултатите. Желаещите да си хванат още пъстърва бяха много и децата с нетърпение чакаха да видят кой ще улови най-голямата риба. С много смях и закачки премина и състезанието по стрелба с боен лък. Оказа се, че седемте малки дами от четвърти клас са добри с оръжията и интересът им към стрелбата е по-голям, отколкото към готвенето. Затова пък една доста голяма мъжка група се справи със скарата и приготвянето на салатите. Момчетата изпекоха на жар 150 кюфтета от дивечово месо и прясно уловената риба. И преди да похапнат от всички лакомства, които им бяха приготвили служителите на ДЛС-Балчик, децата научиха от домакините как се подрежда чиниите, вилиците и ножове, как се сгъват салфетките и къде са поставят чашите.

В края на най-веселия учебен ден г-жа Коджабашева раздаде бележниците на децата, като им обеща да си остане тяхна приятелка завинаги. Бъдещите петокласници подариха на класната си и на инж. Тодорова цветя и решиха, че отново ще се съберат заедно и то съвсем скоро, а заедно с тях на гости в стопанството могат да дойдат и първокласниците, които на 1 септември ще влязат в класната стая на любимата им учителка.

Ще продължим да работим с децата от Балчик и през новата учебна година. Всяка есен залесяваме дръвчета с малките ученици и правим уроци в стопанството. За нас е важно те да опознаят природата и да я обикнат, да разберат какво правим ние за горите и техните обитатели. Надявам се, че един ден част от тези деца ще работят в ДЛС-Балчик и те ще продължат да учат и играят заедно с идващите след тях, така както правим ние сега, каза инж. Калинка Тодорова.

c