Генерал Тошево Общество Регионални - начална

Подписаха договор за сътрудничество между Генерал Тошево и Болград

Кметовете на Генерал Тошево Валентин Димитров и на гр. Болград Сергей Димитриев подписаха договор за сътрудничество, който е  резултат от дълготрайното сътрудничество, което датира от 1992 г.

На 29 и 30 май в Генерал Тошево гостува делегация от гр. Болград, водена от кмета Сергей Димитриев, съобщиха от общинската администрация.
Цел на визитата е укрепване и развитие на сътрудничеството между двете общини.
В проведените дискусии бяха обсъдени възможностите за разширяване на трансграничното сътрудничество и разработката на съвместни проекти по Европейски програми. Двете общини подготвят два проекта за втората покана на програма „Черноморски басейн 2014 -2020 “ по приоритет „Укрепване на трансграничните бизнес възможности в туристическия и културния сектор“.
Първият проект има инвестиционен характер и в партньорство с община Мурфатлар –Румъния, е насочен към реконструкция на обекти на културно-историческото наследство в трите района – читалище и музейна сбирка „Дора Габе“, културен дом в Мурфатлар и лятната къща на Малевински – първият кмет на гр. Болград. Къщата на Малевински е обявена за паметник на архитектурата и историческото наследство в Украйна. Реконструкцията е свързана и предстоящите чествания през 2021 г. на 200- годишнината от създаването на град Болград
Вторият проект ще се подготви от културните институции и ще бъде ориентиран към провеждането на фестивали и панаири, представящи местни продукти и традиции.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.