Водещи новини - дясно Крими

Отново съдят бивш зам.-министър за убийството на двама на пътя

Върховният касационен съд (ВКС) е върнал за ново разглеждане от апелативния съд във Варна делото за катастрофа срещу бившия зам.-министър на финансите от кабинета на Симеон Сакскобургготски, Красимир Катев. Той беше осъден на три години и половина затвор за катастрофа през лятото на 2012 г., при която загинаха двама млади мъже. Инцидентът стана край Балчик. Според разследващите тогава автомобилът, шофиран от Катев, навлиза в насрещното движение и удря движещата се там кола.

Процесът ще се гледа отново от Варненския апелативен съд, съобщава в. “Сега”.

Първоначално окръжният съд в Добрич оправда Катев. След това апелативният съд във Варна върна делото и тогава процесът завърши с осъдителна присъда. На втора инстанция варненските съдии намалиха наказанието от четири на три години и половина затвор.

Върховните съдии приемат, че има две различни експертизи по делото, в които има различни заключения за това къде точно е станал ударът. В първото експертно заключение е посочено, че има само един вариант как е станал сблъсъкът. Във второто обаче са изведени две алтернативни възможности.

Според върховните съдии не е правилно, че апелативният съд се е позовал на единствения възможен вариант от първата експертиза и е подкрепил решението само с едната опция от втората, т.е. с тази, която подкрепя първото заключение.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.