Водещи новини - дясно Общество Тервел

Хан Тервел вече е на фасадата на блок в добруджанския град

Блок „Хан Тервел“ в град Тервел вече има на фасадата си пано, което изобразява владетеля на кон, пред стените на Константинопол, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева. Рисунката заема цялата площ на фасадата на блока, висока е 15,5 метра, а ширината й е 10,5 м.

Паното е изрисувано от млади хора от София – Илиян Михайлов и Иван Величков. Илиян е икономист, а Иван – зъботехник. И двамата обаче рисуват от деца. Работят заедно от седем години. През това време са разкрасили много сгради. Най-голям брой изображения са поръчвани от групи собственици, които са пожелали да се направи рисунка на частично санирана фасада на жилищна сграда или на трансформатори, които се намират между няколко жилищни сгради.

Много са и училищата, които са проявили желание техният патрон или тематично изображение да бъде нарисувано на фасадата.

Само четири са сградите, за които, както в случая с блока в Тервел, Илиян и Иван са рисували върху цялата площ на фасадата. Единият от тези блокове е в Ботевград. Там те са изобразили Васил Левски. В Сандански пък трансформатор пресъздава изображения на артефакти от етнографията и културното наследство на района.

Община Тервел е открила младите художници след информация в мрежата за трансформатор в ЖК“Разсадника“ в София, който изобразява Кан Тервел сред български войни. Последвала среща в Тервел, възлагане на поръчката, доставка на материалите и работа. Преди същинското рисуване художниците разработили изображението под формата на картина. След като приключили работата, я подарили на Община Тервел.

Предварителните дейности включват още полагане на координатна мрежа върху изображението и разчертаване на мрежата върху фасадата на блока.

Рисуването е продължило седем дни. Истински хора на духа, художниците прекратили работа в преди обеда на 24 май и станали част от общинското тържество, разказа Дияна Илиева.

По високите части на фасадата се е работело от стрелата на наета от Общината вишка, а на по-малките височини – с общинската вишка, която се ползва за обслужване на уличното осветление. Материалът, с който е нарисувано паното, е боя-спрей от марката Montana Gold, произведена в Германия. Доставена е оттам, тъй като в България не се предлага.

Илиян и Иван вече имат планове за следващи задачи. Проявяват професионален интерес към българската шевица и започват работа по проект за изобразяване на шевици върху фасади на сгради.

Паното с изображението на Кан Тервел е първата инициатива на Община Тервел от програмата, свързана с честването на 1300 годишнината от победата на кан Тервел над арабските нашественици при Константинопол. Следващото събитие от програмата  е валидирането на юбилейна пощенска марка на 15 август.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *