Водещи новини Здраве

С по 3000 лв. ще подпомагат двойките с репродуктивни проблеми в Добрич

Пет двойки с репродуктивни проблеми, през тази година ще могат да получат финансиране от по 3 000 лева. Това реши Общинският съвет в Добрич, който одобри Правилник за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, с постоянен и/или настоящ адрес на територията на Община град Добрич.

Основната причина за приемането му е задълбочаващата се тенденция към отрицателен естествен прираст в Община Добрич и нарастващия брой на хората с репродуктивни проблеми, които очертават необходимостта от набелязване на мерки за стимулиране на демографското развитие.

От общинската администрация посочват, че след 1990 г. демографското развитие на страната и, в частност на област Добрич, се характеризира с отрицателен естествен прираст на населението. Една от основните причини за тази тъжна статистика е безплодието. През последните години нараства броят на двойките с репродуктивни проблеми. По статистика, в България те са над 145 000 и всяка шеста двойка или 15 % от населението се сблъсква с този проблем.

Правилникът предвижда заявленията за финансово подпомагане за лечение на семейства и двойки с репродуктивни проблеми да се разглеждат от комисия, сформирана със заповед на кмета на Добрич. В състава й ще влизат зам.-кметът „Хуманитарни дейности”, който ще е и председател, общински съветници, двама служители на общинска администрация и лекар специалист по акушерство и гинекология, по възможност с допълнителна квалификация в областта на асистираната репродукция.

Един от критериите, на които трябва да отговарят кандидатите, е да са с постоянен или настоящ адрес в Добрич. Те трябва да са пълнолетни, да имат завършено средно образование, да са семейни двойки или двойки, живеещи на семейни начала, както и да е налице доказан стерилитет, лечим единствено с методите на асистираните репродуктивни технологии. Документите ще се разглеждат от комисия, в която ще има и специалист по акушерство и гинекология.

Средствата ще се осигуряват от общинския бюджет. Предвижда се до края на тази година да бъдат подпомогнати пет двойки, като средствата ще бъдат осигурени след актуализацията на бюджета.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.