Общество Политика

Блокчейн ще гарантира спиране на измамите с километража на автомобилите

Манипулирането на километража на автомобилите причинява икономически загуби в ЕС в размер на милиарди евро. Това е и една от причините, довели Европейският парламент да поиска доста по-строги мерки срещу ширещата се незаконна практика. Предложените мерки предвиждат въвеждане и на блокчейн технологията, като своеобразен гарант, с който да бъде пресечена порочната дейност.

Връщането на километража определено увеличава цената на автомобилите, които биват продавани на старо, с между €2 000 и €5 000. Изследвания показват, че това нарушение се случва често, особено при продажби на коли през граница – вероятността да бъде закупен използван  автомобил с манипулиран километраж в страна като България достига до 80%.

Щетите в Европа се оценяват на стойност между €5,6 млрд.  и €9,6 млрд. евро и засягат търговци на коли, лизингови компании, застрахователи, производители и потребители.

Потребителят, например, плаща не само по-висока цена, отколкото колата заслужава, но и се налага да поеме неочаквани разходи за поддръжка и ремонт. Тези коли често са по-опасни на пътя, а и замърсяват повече. Всичко това, разбира се, намалява потребителското доверие в пазара на коли втора употреба.

Предложението на Евро парламента

Европейският парламент иска манипулациите на уреда, наричан одометър, да се квалифицират и наказват като престъпление навсякъде в ЕС. Към момента практиката е забранена в 25 страни от ЕС, но санкциите варират от 2 години затвор във Франция до глоба от около €200 в Словакия.

Освен това, депутатите предлагат създаване на европейска база данни, в която да бъдат вписвани редовно показанията за изминатото разстояние от всички коли в ЕС по време на техния технически преглед. Сходни национални системи вече съществуват в Белгия и Холандия.

В бъдеще следва да се търсят технологични решения, които да не могат да бъдат манипулирани – една такава опция е „блокчейн“ технологията, която разчита на споделени публични записи.

Очаква се ЕП да обсъди на 30 май, след което да гласува на 31 май резолюция със своите препоръки. Въз основа на текста, Европейската комисия може да подготви законодателно предложение в бъдеще.

 

Източник: technews.bg

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.