Общество

25 деца с увреждания ще празнуват сред природата на 1 юни

Детски пикник за 25 деца с увреждания, сред природата в Центъра за защита на природата и животните, са организирали за празничния 1 юни от Фондация Лумос, община Добрич и Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. За втора поредна година децата и младежите ще имат възможност заедно с останалите деца от Добрич да посрещнат празника сред природата, съобщиха от Фондация Лумос.

Освен срещата с обитателите на центъра, за участниците е организиран и празничен пикник. „Радвам се, че отново ще можем да дадем възможност на децата да се забавляват,  да се докоснат до природата и животните в центъра и да общуват със децата от общността. Нашето желание е децата с увреждания да бъдат приети там, където са и техните връстници без увреждания “ споделя Снежана Ванкова, ръководител на Лумос в Добрич.

Празненство е осигурено и за всички деца и младежи, настанени в Центровете, които нямат възможност да пътуват. Осигурен е и подарък за всяка една от къщичките в зоопарка. В дните преди 1 юни, децата ще се подготвят, изработвайки украса, с която да аранжират в празничния ден.

Лумос е международна неправителставена организация, създадена от Дж. К. Роулинг, за да помогне в реформирането на услугите за деца в неравностойно положение, като трансформира институционалната грижа в услуги, който дават възможност на семействата да останат заедно в общността. В момента 80% от предполагаемите 8 милиона деца, които живеят в сиропиталища или други институции, имат семейства. Мисията на Лумос се основава на десетилетия на научни изследвания, които показват, че институциите имат отрицателно въздействие върху физическото, емоционалното и интелектуалното развитие на децата. След едно десетилетие работа с правителства в Централна и Източна Европа, неотдавна Лумос започна дейност в Латинска Америка и Карибите с фокус върху Хаити, където повече от 30 000 деца, 80 % от които имат семейства, живеят в сиропиталища.

Повече информация за Лумос, може да откриете на техния сайт: http://bulgaria.wearelumos.org/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.