Водещи новини Общество

Отказва ли Община Добрич инвестиции, пита Иво Пенчев

Питане във връзка с отказана информация на общински съветници и неглижиране на инвестиционни предложения оправи председателят на Общинския съвет Иво Пенчев към кмета Йордан Йорданов по време на днешното заседание на Общинския съвет.

Той посочва, че през изминалия месец е била отказана информация на общинския съветник Милко Пенчев, а на 22 май служител на администрацията е отказал да предостави информация за изпълнение на решение на Общинския съвет и негова постоянна комисия и на Иво Пенчев. Заявил, че не е длъжен да предостави на председателя на Общинския съвет каквато и да е информация. Затова се наложило Пенчев писмено да подаде запитване, но и на него не било отговорено. Когато поканил служителя на заседание на постоянна комисия, той отказал. Наложила се намеса на зам.-кмет.

„Тези действия, странното поведение на представители на Вашата администрация, както и желанието ми да спасим добрите взаимоотношения между общинска администрация и общински съвет предизвикаха настоящото ми питане. Г-н Йорданов, това ли е официалната позиция и отношение на кметската администрация към дейността на Общински съвет. Ако не, какви дисциплинарни мерки ще предприемете за коригиране на подобно поведение и отношение към общински съвет, и конкретно към въпросния служител”, каза Иво Пенчев.

Поради отказа на директора на ресорната дирекция, Пенчев зададе въпросите си към кмета. По думите му, администрацията повече от 4 месеца отказва на искане за закупуване на терен, собственост на „Тролейбусен транспорт”. Пенчев попита защо дирекция „Общинска собственост” повече от 4 месеца не е изпълнила решение на ПК по общинска собственост, с което се възлага на администрацията да изготви оценка за продажба на имот, към който има инвеститорски интерес. Третото питане на Пенчев беше защо вече 12 месеца администрацията отказва да продаде друг имот по ул. „Отец Паисий” при ясно заявен инвеститорски интерес и прекратени отношения с предишния ползвател.

Според председателя на ОбС, прави впечатление, че тези предложения са били неглижирани, докато междувременно други имоти са били предмет на оценка и разпореждане. „Община Добрич не може да си позволи да отказва или да подбира малкото инвеститори, които искат да проявят стопанска инициатива в нашия град”, каза Иво Пенчев. И препоръча  незабавна промяна в темповете, с които администрацията работи, за да отговаря на нуждите на бизнеса в града.

Кметът Йордан Йорданов посочи, че Общински съвет е принципал, който трябва да вземе решения, постоянна комисия може да предложи различни варианти на администрация но те не са задължителни за изпълнение. Коментира, че има разлика между инвестиция като намерение, и предложение. Обясни, че в края на миналата година е постъпило предложение за инвестиция, с което е поискано отстъпено право на строеж от инвеститор. Два месеца по-късно е дошло предложение за закупуване на съответния парцел от друг инвеститор. Стана ясно, че кметът не се е видял с вносителите, входирали тези предложения. Администрацията не се е срещала нито с един от тях и кметът попита председателя на ОбС дали има достъп до тези инвеститори, тъй като администрацията не е успяла да се свърже с тях.

Подхождаме много отговорно към продажбата и всички инвестиции, които създават работни места и икономическа среда, каза кметът. Обясни, че визираният имот е „Знаме на мира”. До момента предложението е разгледано само от една комисия.

Йордан Йорданов обясни, че казусът с Милко Пенчев е коригиран и администрацията се е извинила. „Няма да допусна да се обвинява администрацията в бездействие”, заяви кметът.  И добави, че съжалява, че хората си вършат съвестно работата и не дават на всеки, който отиде да иска по-чувствителна информация.

Тепърва ще се изясни защо директорът на дирекция е отказал информация на председателя на Общинския съвет. Кметът увери, че ще даде писмен отговор.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.