Спорт

XIX Областни състезания “Млад огнеборец” – на 1 юни

XIX-те Областни състезания на Движението Младежки противопожарни отряди (МПО), “Млад огнеборец”,  предстои да се проведат на 1 юни в КК “Албена”, информираха организаторите от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Добрич.

Отрядите “Млад огнеборец” се обучават и подготвят от служителите на “Пожарна безопасност и спасяване”, със съдействието на съответните общини, директорите и педагозите от училищата и Регионалното управление на образованието.  Приемът в МПО е на доброволен принцип, като изискванията са децата да са физически здрави, на възраст от 12 до 16 години.  Теоретичната подготовка на младите огнеборци се ръководи от инструкторите на отрядите (пожарникари-професионалисти), под формата на лекции и семинари по тематика, предварително съгласувана с Министерство на образованието. Практическата подготовка и спортно-състезателната дейност се провеждат от инструкторите и от водачите на отборите – определени педагогически лица от учебното заведение.

В България движението е възстановено от началото на учебната 1999/2000 година, по разработен Примерен устав, включен в Указанията на Министерство на образованието и науката за организация  на  дейността в системата на народната просвета през учебната година. Основната цел на младежкото движение е повишаване на физическата дееспособност на младежите и развиване на трайни практически умения и готовност за правилни действия при пожари, стихийни бедствия и аварии.

Състезателната подготовка и провеждането на състезанията между отрядите е съобразена с Международния правилник за състезания на младежки пожарникарски отбори, издаден от Международната комисия за ръководство на младежите към  CTIF (Международен технически комитет по предотвратяване и гасене на пожарите). Състезанията на МПО се провеждат по дисциплини, регламентирани в Правила за провеждане на състезания на МПО “Млад огнеборец.

Привлекателна страна на младежките противопожарни отряди е богатият спортен календар, който включва провеждане на районни, областни и републикански състезания, както и есенен турнир “Юлиян Манзаров”. Есенният турнир е една от кулминациите на традиционната Седмица на пожарната безопасност и се провежда за Преходната купа “Юлиян Манзаров”, учредена от НСПБЗН – МВР през 2004 г. в памет на ученика от гр. Свищов, загинал, спасявайки свои съученици, при инцидент на 4 април 2004 г. край гр. Лим на територията на Сърбия.

Тази година, паралелно с XIX-тите областни състезания на МПО „Млад огнеборец”, ще се проведе и заключителният етап от проекта DISBEG, финансиран със средства от програмата Еразъм+. Партньори по проекта са пожарните служби от Република Естония и Федерална Република Германия. В рамките на тази среща ще бъдат обсъдени и приложени на практика създадените по проекта образователни пособия и настолни игри. Освен това тридесет деца от Естония, Германия и Сърбия ще имат възможност да научат повече за състезанията на младите огнеборци, провеждани в нашата страна.

Програмата за състезанията: 

01.06.2018г.

  • 10:30 ч – Откриване на състезанието;
  • 11:00 ч – Начало на спортната надпревара;
  • 17:00ч – Закриване на състезанието и връчване на награди.

 

Отборите, които ще се състезават:

  • Отбор от областен детски комплекс – гр.Шабла;
  • Отбор от ОУ „Н.Й.Вапцаров” – с.Карапелит;
  • Отбор от СУ „Ст.Караджа” – гр.Каварна;
  • Отбор от СУ „Хр.Смирненски” – с.Крушари;
  • Отбор от СУ „Хр.Ботев” – гр.Балчик;
  • Отбор от СУ „Й.Йовков” – гр.Тервел
  • Отбор от СУ „Н.Й.Вапцаров” – гр.Ген.Тошево

Организаторите приканват всички, желаещи да подкрепят младите състезатели, да заповядат на 1 юни от 10:30 ч. в Албена.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.