Водещи новини Здраве

Над 57 хиляди патици във фермата с птичи грип в с. Стефаново са унищожени

Общо над 57 хиляди птици са унищожени в рамките на двата почивни дни във фермата за пекински патици „Мейпъл Лийф Полтри“ ЕООД в село Стефаново. Това стана ясно на брифинг на областния управител Красимир Кирилов след проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия. Поводът бе констатирано огнище на инфлуенца във В хода на заседанието д-р  Анелия Андонова представи хронология на действията и се набелязаха мерки за ликвидиране на огнището.

Това е втори случай на възникване на огнище в един и същ обект. В резултат на предприетите действия от служителите на ОДБХ Добрич, днес вече всички налични птици са умъртвени по хуманен начин и се пристъпва към следващата стъпка – унищожаване на фураж и дезинфекция на обекта.

На брифинг пред медиите Красимир Кирилов отбеляза, че това е първо зареждане след проведените от ОДБХ мероприятия по ликвидиране на огнището от предния път. Той обърна внимание, че съгласно Закона за ветеринарно-медицинската дейност, собственикът на животновъдния обект не е спазил задължението си – да информира кмета на селото и директора на ОДБХ д-р Андонова за проблемите във фермата.

Частно практикуващият ветеринарен лекар в обекта е взел проби, които е изпратил в лаборатория в Германия. Д-р Андонова е получила в четвъртък вечерта обаждане от София, като е била уведомена от свои колеги от БАБХ, че има проблем в птицефермата в Стефаново. В петък сутринта екип на ОДБХ посещава фермата и взема проба, която спешно е транспортирана до столицата. Вечерта в петък се получава потвърждение и заповед. В двата почивни дни д-р Андонова и екипът й създават организация и в рамките на двата дни унищожават всички птици – 21 406 на брой, както и 36 хил. новоизлюпени. Осигурени са екарисажни автомобили, които откарват в екарисаж в Ихтиман умъртвените птици.

Предстои да се унищожи част от фуража и да се пристъпи към пълна дезинфекция отново на обекта. Д-р Андонова отбеляза, че при контролното заселване на фермата не са констатирани отклонения във взетите проби. Предстои да се търси причината за новото огнище. В сила са забрана за транспортиране и търговия с птици и яйца в определените три- и десеткилометрова зони с цел недопускане разпространение на заразата.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.