Водещи новини Общество

32 000 патици умъртвяват в Стефаново, кметът случайно разбрал за птичия грип

Кметът на с. Стефаново Марин Хаджийски случайно разбрал, че във ферма в селото има птичи грип, сподели той пред Про Нюз Добрич.
Макар още в петък следобед да е било получено потвърждение за заразата от БАБХ-София властите не са информирали кмета на селото, обясни Хаджийски. Това не сторил и собственикът на фермата Иван Кирилов, с когото двама се видели случайно в петък вечерта.
Хаджийски разбрал какво се случва, когато със семейството си излезли на разходка край селото. Тогава видял служителите в предпазни гащеризони и товарените на камиони чували с унищожените птици. От шофьорите разбрал, че дотогава те са преминавали през селото, въпреки забраната за преминаване на МПС над 5 тона.
До ранния следобед днес на мястото не е имало и полиция. Служители били изпратени, едва след като кметът подал сигнал до различни институции за ставащото. Кметът е предприел мерки, съвместно с работещите към кметството, да бъдат уведомени всички жители на с. Стефаново, за да се предприемат съответните мерки.

Умъртвяват около 32 000 пекински патици
Във фермата тече акция по умъртвяване на птиците, заразени с птичи грип Про Нюз Добрич. Според неофициална информация, става въпрос за 32 000 пекински патици. Те се извозват към екарисаж в Ихтиман.
Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Андонова не вдига телефона си. По информация на Про Нюз Добрич, тя е на място във фермата, където се умъртвяват птиците.

Фермата е един от най-големите в света развъдни центрове за пекински патици

Фермата е собственост на „Мейпъл Лийф Полтри” ЕООД, а едноличен собственик, според Търговския регистър, е Иван Кирилов Милев.
Там и през есента на миналата година бе установен птичи грип и всичките 11 000 патици, отглеждани в стопанството, бяха умъртвени. Тогава щетата се оценяваше на над 1,5 млн. долара.
Фермата е развъден център за пекински патици и е един от най-големите в света. Тя отглежда птиците с цел запазване на генофонда. Във фермата се произвеждат яйца, които се продават на международния пазар.
В района на селото има още една ферма –за гъши дроб „Насто пет”.

Областният управител предстои да свика епизоотичната комисия

По-рано днес от областната администрация направиха официално съобщение, от което става ясно, че областният управител е бил информиран още в петък. В него се казва: В петък вечер е потвърдено наличието на инфлуенца в животновъден обект в с. Стефаново. Веднага са предприети мерки от служители на ОДБХ Добрич за ликвидиране на огнището на болестта. За случая е уведомен Областният управител Красимир Кирилов, който ще свика заседание на епизоотичната комисия. Определени са двете санитарни зони – три- и десеткилометрова, с цел недопускане разпространение на заболяването. Служители на полицията контролират достъпа до обекта.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.