Общество

20 години Териториална организация на сляпо-глухите Добрич

Днес, 27 май, се навършват 20 години от създаването на териториалната организация на сляпо-глухите в Добрич, съобщи нейният председател Калинка Ковачева.

Тя е една от първите в страната, обединяваща хора с двойно сензорно увреждане. Година по-рано – през 1997г. целите и задачите на сдружението са обстойно предначертани от  тогавашния председател на Националната асоциация на сляпо-глухите – Димитър Парапанов.

Сред  първите ентусиасти в нашия град е Калинка Ковачева. Тя и до днес ръководи умело обединението. Други дейни лица в организацията са Златка Андонова, София Ганчева, Светла Маринова, Руска Ангелова, Стоянка Миланова, Илия Костов, Димитър Кънчев, Богдан Петров, Ваня Петкова и други. Списъкът е много дълъг. Всички те са силни, волеви хора, от които може да се черпи  ентусиазъм и решителност, посочва Калинка Ковачева.

През 2004г. бе учреден спортен клуб „Устрем“, а през 2005г. поетичен клуб към НАСГБ „Вдъхновение“, в който седем от поетите са от Добричка област.

В годините членовете й са участвали в редица състезания и фестивали за хора с увреждания. Винаги са извоювали челни места в различните надпревари. Участват активно и в общоградски събития. Горди са с постиженията си.

Членовете на териториалната организация ще отпразнуват своя двадесети рожден ден на 28-ми май от 10ч. в клуб „Детелина“. Организаторите на инициативата планират първоначално да се проведе рецитал на авторски есета и стихотворения. Участие ще вземат членове на организацията, които се занимават в свободното си време с това хоби. Месец по-късно – на 27-ти юни Деня на сляпо-глухия гражданин ще се проведе редовното годишно отчетно събрание на сдружението.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.