В какви количества захарта е опасна
Какво представлява захарта?
Захарта се класифицира в два съвършено различни, един от друг, вида:- СВОБОДНИ ЗАХАРИ - това е захарта, добавяна към храната и напитките, както и тази, която се съдържа в пчелния мед, в сиропите, плодовите сокове и в плодовите сокове под формата на концентрати.
- Натурално образувалите се или т.н. НАТУРАЛНИ ЗАХАРИ.
- среден референтен прием - според базисното правителствено изискване, регулирано във Великобритания - дневният лимитиран прием за възрастни (на свободни и естествени захари заедно) е 90 г. дневно. Тази норма обаче не е съобразена с допустимото количество захар за децата.
- Препоръчителни количества за прием на свободни захари, в същата страна, се посочват - дневно, не повече от 5% от енергийния дневен прием. Което как следва да се разбира?
- За деца от 4 до 6 години - не повече от 19 г. дневно, равняващо се на 5 чаени лъжички
- За деца от 7 до 10 години - не повече от 24 г. дневно, равняващо се на 6 чаени лъжички
- За деца над 11 години, включително и възрастни - не повече от 30 г. дневно, равняващо се на 7 чаени лъжички
Какво количество захар се съдържа в храните и напитките?
Захар се добавя към абсолютно всички видове произвеждани храни и напитки, за да бъдат те вкусни и сладки или пък за да бъде запазен техния цвят. Същевременно, захарите могат да бъдат открити не само в обичайните храни, за които бихте предположили, като кейкове, бисквити, безалкохолни напитки и десерти. Можете да откриете количества в продукти като консервните печени бобени култури, в хляба и в зърнените закуски. Добър навик е да се чете етикета на продуктите, за съдържанието на вложеното в него количество захар.На какво трябва да се обръща внимание:
- добавена захар или свободни захари - за онези от вас, които държат да намалят приема им - на етикета не винаги са обозначени като захар, което ги прави лесни за подминаване. Към захарите спадат следващите изброени: сока от алое, царевичния подсладител, декстрозата, меда, царевичния сироп, фруктозата, захарозата, глюкозата и меласите.
- На етикета на хранителният продукт в низходящ ред са изброени съставките, обикновено започващи с най-голямото съдържание - където са и захарите - към най-малките количества, най-долу в списъка.
- На гърба на кутиите, обикновено е отбелязано съдържанието на захар в 100г. продуктова маса. Там обаче не са разграничени свободните от естествените захари. Поради тази причина е добре да се обръща внимание на самите съставки, отбелязани за конкретния продукт.
- На много места в Европа, производителите поставят на видно място, ярко обозначени полета на етикета на своите продукти (в червено или зелено), за високото ниво на определени съставки - включително захар, наситени мазнини и сол. Това в определена степен също спомага за ориентация на клиентите.
Връзка между захарта и здравето
На практика, прекалената употреба на захар, не се отразява добре на организма.- Захарта осигурява на тялото ни свободни калории, даващи ни енергия без прием на хранителни вещества. В резултат на това, започваме да ядем повече, без да се чувстваме заситени или удовлетворени. Това крие риск от рязко покачване на наднорменото тегло, редица заболявания, както и циклични пикове и спадове в енергийните нива, което изтощава организма и води нерядко дори до посягане към допълнителни количества захар.
- Добре известна е и връзката между честата употреба на захар и появата на зъбни кариеси - особено опасно е това за подрастващите - 5 до 7-годишните.
- Другата рискова група - това са болните от диабет-тип2, чиято численост, според статистиката, се е увеличила главоломно през последните 2 години.
Какво следва да се помни!
Ключовото за запомняне е следното - като цяло хранителният ни режим трябва да е подчинен на балансираното хранене. Т.н. забранени храни - тези, включващи високо съдържание на наситени мазнини или захар - могат да се употребяват и да им се наслаждаваме, но само от време на време, в никакъв случай всеки ден! Главното правило за доброто здраве е режимът ни да бъде подчинен на добре балансираното ежедневно хранене.Източник - www.jamieoliver.com