Спорт

Две шампионски титли за Добрич

Момчил Петков и Сиана Михайлова от Добрич станаха държавни шампиони на България на проведените в курорта Албена от 19 до 22 май първи държавни индивидуални училищни първенства по класически шахмат за двата пола до 7, 9, 11, 13, 15 и 17 г. В крайното класиране ШК “Енергия 21” от Добрич с председател Тодор Тодоров завърши с най-много медали – 6, от които два златни, един сребърен и три бронзови.
Проявата бе организирана от БФШ 1928 и ЦСО-ШК “Енергия 21” Добрич.
Д-р Руслан Тошев председател на Българска федерация по шахмат 1928 приветства състезателите и голямото множество от придружаващи родители, треньори и фенове. Пожела това състезание да стане традиция и дава старт на проявата.
Играха се общо девет турнира, като шест избрани партии се излъчват на живо.
Държавните шампиони на закриването бяха наградени с купи, класираните от 1 до 3 място получиха медали и дипломи.
Грамота за участие получиха 111 състезатели, благодарствени писма – 26 председатели на клубове и 4 треньори по шахмат.
Момчил Петков е първият държавен шампион на България за юноши до 13 години.
Момчил Петков е световен шампион по класически шахмат за момчета до 13 години. Титлата си завоюва на световното индивидуално училищно първенство в Албания през 2018 г. Там постигна най-големия си успех досега, за който получава званието ФИДЕ майстор. Живее в родния си гр. Добрич. Състезател е на ШК “Енергия 21” и ученик от ОУ “Христо Ботев”. Обучава се на древната игра седем години от м.с Тодор Тодоров, председател на клуба. В курорта Албена спечелва 4-та си титла на държавен шампион на България по класически шахмат. Неговото участие действа като магнит на останалите състезатели, които таят скрити надежди да победят безспорния фафорит. В борбата за първото място добруджанеца с шест поредни победи отстранява изявените си конкуренти Кристиян Ангелов, Явор Николов, Светлен Иванов, Лъчезар Колев, Eмил Параскевов и Есат Рамаданов. В последният кръг от позицията на силата се задоволява на равен резултат с Никола Димов.

Явор Николов, състезател на ШК “Хармония” Шабла и ученик в Бургас с успява минимална преднина да стане носител на бронзов медал.

bty

Сиана Михайлова е първата държавна шампионка на България за девойки до 15 години. Състезателка е на ШК “Енергия 21” Добрич. Ученичка е в СУ “Климент Охридски” и дебютира за първи път на състезание от толкова висок ранг, в което се оказа, че няма други конкуренти.

При момчета до 7 години най-малкият от всички бе Велизар Василев от Добрич, който е само на 6 г., но с играта си прави впечатление.

Дебютантът Иван Йорданов, от ШК “Енергия 21” Добрич става достоен носител на сребърен медал при юношите до 17 години. Той бе „на косъм” от победа дори в партията срещу бъдещия шампион е съмсем близко до шампионската титла.
Петя Михайлова от ШК “Енергия 21” Добрич остана с бронзов медал при момичетата до 7 години. При момичетата до 11 години Ивелина Христова, най-силната състезателка на ШК “Енергия 21″, остава с бронзов медал, но и с време за повече работа и състезания, ако иска да покорява шахматните висини. Мария Егова от ШК ” Енергия 21″ Добрич получава бронзов медал при девойките до 13 години.
При юношите до 15 години Райчо Милев от ШК “Балчик” Балчик е с бронзов медал.

“Първите дни след дадено събитие в общия случай са подходящо време за равносметки – какви успехи са постигнати, какви грешки са допуснати и какво искаме да се случва в следващите години. Официално по документи в България има около сто шахматни клуба. От тях функционират половината. В проявата участват близо 30 клуба, няколко клуба съзнателно блокират провеждането на проявата – други се ослушват и много страхуват от ръководството на БФШ, чиято дейност продължава защото юридическото лице не е прекратено. В миналото преди години шахмата в нашата страна имаше значими успехи, такива има и сега, ще има и за в бъдеще. Близо десет години обаче пропадането в управлението на шахмата е голямо. Необходими са значителни усилия и време, за да се стане равноправен член на ФИДЕ и ЕШС и възроди шахматния живот. Тази проява е емблематичен знак, сменя се посоката – държавния шахматен календар на БФШ 1928 се синхронизира с календарите на ФИДЕ и ЕШС. Шахматът е индивидуален спорт.Поради това обстоятелство в наименованието на проявата има допълнението индивидуални първенства. Целта е да се избягват колизиите с федерацията “Спорт в училище”.
Дълбоко вярвам, че държавните училищни първенства на българия са важна магистрала за възраждане на шахмата. Искрено съжалявам, че многото снимки по непредвидими от мен обстоятелства не могат да се публикуват. Всички видяха радостните лица на първите държавни училищни шампиони по класически шахмат на България. Считам за свое задължение да изпратя до УС на БФШ 1928 писмо с предложение за финансиране от МОН участието на държавните шампиони в международни училищни състезания от по – висок ранг”, сподели председателят на ШК Енергия 21 Добрич м.с. Тодор Тодоров

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.