Водещи новини Култура

За 24 май талант от Добрич свири в една от най-престижните зали в света

„Честит празник на българската култура – 24-и май! Огромна чест беше за мен да свиря в най-престижната зала в света – “Карнеги Хол” в Ню Йорк!… Изключителен челист Златомир Фунг!… Вече нищо не е същото! Благодаря за подкрепата!” – това написа в профила си в социалната мрежа виртуозният пианист от Добрич Светослав Тодоров.

Той изнесе концерт в престижната зала в Ню Йорк в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

В концерта той си партнира с виртуозния челист от български произход Златомир Фунг. Концертът е под наслов „Musical Treasures from Bulgaria” (Музикалните съкровища на България).

Златомир Фунг е американец с български корени, майка му е българка, баща му има китайска и американска кръв, а той самият е роден в Ню Йорк.

През 2016 г. той  получи Първа награда при челистите на Международния конкурс „Джордже Енеску“ в Букурещ и още тогава бе наречен „изгряваща звезда“.

Светослав Тодоров, който живее в Лондон, преди дни спечели престижната награда на фондация “Стоян Камбарев“. Пианистът бе номиниран заради вдъхновяващите си концертни изпълнения, за финеса, динамиката и ентусиазма в музицирането, за свободата да експериментира и за ранния пробив на мечтаните сцени “Роял Албърт Хол” и “Карнеги хол”.

Васко Василев го определя като “много добър пианист”, а световно-известният британски цигулар Найджъл Кенеди – като “удивителен”.

През 2015 г. Светослав Тодоров  участва в най-големия фестивал за изкуства в света – Единбургския международен фестивал. В края на годината се изявява в Япония, където печели първа награда на Международния конкурс за изпълнение на музика от Йохан Себасиан Бах. Следващата стъпка на пианиста е Ню Йорк, където е избран да представи Кралския музикален колеж в “Манхатън Скул ъф Мюзик” (Manhattan School of Music).  През миналата година завърши като стипендиант магистърската си степен в Кралския музикален колеж в Лондон.

Светослав Тодоров е на 26 години и е от Добрич. Още на 6 години започва да се занимава с музика, а по-късно завършва Музикалното училище във Варна. Продължава обучението си в университета в Единбург. Последната стъпка в образованието на Светослав е Кралският музикален колеж в Лондон, където завършва магистратурата си като отличник с пълна стипендия. След това специализира в Manhatten School of Music в САЩ.

През 2014-а талантливият музикант изнася концерт за британската принцеса Анна в Единбургския дворец, а през 2017-а свири на сцената на “Роял Албърт Хол”.

За свои ментори Светослав определя цигуларите Васко Василев и Найджъл Кенеди.

Освен това има собствена видеоплатформа за онлайн музикално обучение – Star Platform. Там той преподава съвместно със световни музиканти като Майк Моран от Кралския колеж в Лондон.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.