Балчик Общество Регионални - начална

На празника си Балчик открива паметник на Светите братя

Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, който е и празник на Балчик, ще започне с литургия в балчишките храмове от 9 часа. В 9,45 часа на площад „21 септември” ще бъде издигнат националният флаг, след което ще бъде открит паметникът на Светите братя Кирил и Методий.

Монументът се извисява на 230 сантиметра в центъра на града. Автор на творбата е скулпторът Венцислав Марков.  Тържествената сесия на Общинския съвет е с начален час 10 ч.

На тържествената сесия на 24 май ще станат ясни носителите на голямата награда за принос в културния живот на Балчик.

По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, 21 учители се предвижда да получат званието „Учител на 2018 година”. Отличени ще бъдат както педагози от училищата от общината, така и от детски градини, както и трима учители-пенсионери.

Със званието „Ученик на годината” ще бъдат удостоени осем младежи. Те са постигнали най-високи успехи през годината в учебния процес и извънкласните дейности, в изкуствата и спорта и са предложени от педагогическите съвети на училищата.

14 са абитуриентите-отличници от Балчик и Оброчище, които ще бъдат наградени.

Общината има близо 120-годишна традиция да осигурява почерпка на всички ученици, които тази година са близо 1460.

От 11 часа на започва ученическото шествие и празничният спектакъл.

Вечерта, от 20,30 часа, на площада ще започне спектакълът “Лицата на Балчик”. В него ще участват рок легендите Б.Т.Р. и певицата Деси Добрева. Водещ на събитието ще бъде актьорът Димитър Рачков. Той, заедно с кмета Николай Ангелов, ще отличат новите пет лица на Балчик.
Тази година своите предложения за престижното отличие дадоха досегашните 31 носители на приза.
 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.