Водещи новини - дясно Култура

Добрич пази най-богатата колекция от икони на Светите равноапостоли

Най-голямата музейна колекция на икони на Светите братя Кирил и Методий притежава Регионалният исторически музей в Добрич.

Иконите са възрожденски, рисувани през втората половина на ХІХ в. Това е времето, когато по българските земи се засилва интересът към всичко българско и възхвалата на Кирил и Методий и на Великото им дело става знаме на националното ни просветно и културно развитие, посочват от Регионалния исторически музей в Добрич

Всички икони „Св. Св. Кирил и Методий” от Добруджа са с еднаква композиция: представят двамата просветители заедно, но в различни варианти. Тази възрожденска композиция утвърждава равноапостолските заслуги на двамата братя към просветното дело. На една от иконите Кирил и Методий са изографисани на фона на пейзаж в почти фронтални пози, като всеки от тях държи в ръце различни предмети: кръст, свитък, книга, жезъл. Друг вариант представя първоучителите в близост до маса или църковен престол. Вещите върху престола /масата/, различно комбинирани, са: кръст, корона, книга, свитък, мастилница, глобус.

Две от иконите са дело на шуменския зограф Никола Василев. Кирил и Методий са представени в цял ръст, във фронтални пози на фона на исторически пейзаж. Братята са в пищни архиерейски одежди, с корони на главите, излъчващи достолепие, сила и воля. С дясната си ръка, държаща кръст, Кирил благославя, а в лявата е плодът на неговия труд – азбучният свитък, с едро изписани букви на него. Методий в дясната си ръка държи жезъл, внушавайки „Тук и сега”, а в лявата – разтворена книга, налагаща текста „В началото бе словото…”. В едната от иконите се виждат очертанията на крепости и сгради – Преславският двор. Над светците, с венци от цветя, съвсем във възрожденски стил, Господ Бог благославя благородните им дела.

Останалите три икони са дело на неизвестни майстори зографи. Те впечатляват със силната си философска обобщеност: Св. Кирил и Св. Методий между земята и небето. Величествените им фигури са стъпили непоклатимо на земята, а с ореолите си достигат небето. Неизвестните автори виждат единия брат в монашеско облекло, в повечето случаи това е Методий, а Кирил – в архиерейско. Те са изправени до църковен престол /маса/, на който освен обичайните книга, кръст или мастилница има внушително голям глобус – символ на научното познание.

Иконите „Св. Св. Кирил и Методий” най-точно показват дълбоката промяна, която настъпва в мисленето на възрожденския зограф. В тях иконописците представят и своята лична оценка за първоучителите и тяхното дело. Откриваме я в надписите, които са неотменен и значим компонент в композицията на всяка творба. Тяхното място в изображението също има определен смисъл. В добруджанските икони имената на Кирил и Методий са изписани високо горе, над ореолите им, а между тях е уточнено с гордост, че това са „Български просветители” или „Славянобългарски просветители”.

Иконите на Светите братя Кирил и Методий са част от колекцията „Икони от Добруджа“ на Регионалния исторически музей, която е призната за част от националното иконно богатство.

Колекцията включва 209 творби, образци на възрожденската иконопис (ХVІІІ–ХІХ в.). Те са дело на майстори зографи, представители на известната Тревненска живописна школа.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.