Балчик Култура Регионални - начална

Хорове от 10 държави събира осмото издание на фестивала „Черноморски звуци”

За осма поредна година от 6-ти до 10-ти юни 2018 г. гр. Балчик, ще бъде домакин на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“, организиран от Община Балчик и Сдружение „Музикален свят-Балчик“, под патронажа на Министерство на културата и г-н Николай Ангелов, кмет на Община Балчик.

За седем издания, повече от 4600 любители на хоровото изкуство от 119 хорови състава, представители на 21 държави от Европа и Азия, са припознали Балчик като място за изява на своя творчески потенциал.

Фестивал, който се организира с изключителен професионализъм и вещина от Сдружение „Музикален свят-Балчик“ в лицето на хористите от смесен хор „Черноморски звуци“. Иновативен, ежегодно различен форум, чиято главна цел е да гради мостове между култури и нации, да създава приятелства, но едновременно с това да провокира раждането на нови творби, издаване на сборници с хорова литература, дискусии и творчески срещи на композитори, диригенти, изпълнители.

Партньори на организаторите са Народно читалище „Паисий Хилендарски-1870“, ДКИ КЦ „Двореца“, Университетска ботаническа градина, Съюз на българските композитори, Съюз на българските музикални и танцови дейци, Български хоров съюз десетки национални и регионални медии.

Всички концерти се излъчват онлайн, в реално време, в сайта фестивала: chernomorskizvutsi.com

Фокусът тази година е насочен към забележителната личност в хоровото дело на България, композиторът Александър Танев и конкретно, честването на 90 години от неговото рождение.

Във връзка с честването ще се организиран изложба – „Александър Танев – дух и слово“, хорови работилници, в които фестивални хорове от над 150 човека ще изпълняват творби от Александър Танев. Ще бъде представен сборник с непубликувани песни на Александър Танев. В рамките на фестивала ще бъде организиран концерт само с произведения от Александър Танев и прожекция на филм за композитора.

Тази година участниците са 21 хорови състава от 10 европейски държави – България, Сърбия, Хърватска, Литва, Холандия, Естония, Полша, Финландия, Украйна  и Русия.

Ще бъдат организирани пет хорови работилници, ръководени от проф. Златина Делирадева, Славил Димитров, Петър Крумов, Милена Добрева и д-р Валентина Георгиева.

Наградният фонд на фестивала е 2500 евро. Оспорвана ще е битката за Гран При /позлатената статуетка на Цветан Лазаров/, и паричните премии за победителите в отделните категории.

За първи път тази година фестивалът ще има концерт в Добрич. Ще бъде организирана и работилница за български народни танци.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.