Водещи новини - дясно Общество

Добричлия осъди Общината на 16 хиляди лева заради падане на заледен площад

Обезщетение от 16 000 лева трябва да плати Община Добрич, която е осъдена от гражданин, потрошил се при падане на заледен участък на площад „Свобода”.

Инцидентът е станал на 17 януари миналата година, около 16.30 часа, когато мъжът се подхлъзнал и при падането се ударил в парче лед. Бил откаран до Спешно отделение при МБАЛ – Добрич, където било установено, че е получил сериозна фрактура на бедрена кост, която налагала оперативна интервенция, съобщиха от пресцентъра на съда.

Магистратите са преценили, че местната управа трябва да плати на пострадалия обезщетение от 15000 лв. за причинените му в резултат на падането неимуществени вреди – болки и страдания и още 1338 лева за направените от него разходи за лечение.

До решението се стигна след анализ на събраните по делото доказателства, които налагат извода, че единствената причина за възникване на вредите за пострадалия е непочистеният участък от площада – общинска собственост.

Съдът счете, че като собственик Общината има задължението да стопанисва и управлява общинската собственост в интерес на населението и с грижа на добър стопанин. В случая дейностите по почистване и опесъчаване са били възложени на фирма за зимно поддържане, но и като възложител Общината носи отговорност за вредите, причинени на пострадалия, посочва съдът.

Окръжен съд – Добрич прецени, че с оглед характера на увреждането и продължителността на оздравителния период от една година, обезщетение в размер на 15000лв. за неимуществените вреди е достатъчно да възмезди ищеца и отхвърли иска за горницата до претендираните от него 30000лева.

Постановеният съдебен акт не е окончателен и се обжалва и от двете страни по делото пред Апелативен съд – Варна.

Това е втората присъда, наложена на Община Добрич за по-малко от десет дни, заради падане на залезен участък. На 15 май Окръжният съд осъди общината да плати обезщетение от 12 000 лв. на добричлийка, пострадала при падане на заледен тротоар. Инцидентът е станал на 2 февруари миналата година на силно заледен и непочистен тротоар по улица „Кирил и Методий” в Добрич. След падането пострадалата била откарана в Центъра за спешна медицинска помощ, където се установило счупване на бедрена шийка и на дясна лъчева кост. Периодът по възстановяването й продължил шест месеца, през които пострадалата е търпяла болки, ограничения и дискомфорт, които и понастоящем не са изчезнали напълно.

 

Related Posts

  1. Кина says:

    Е, сега тъкмо няма да се карат кметът Йорданов и зам. кметът Коларов кой да плаща? Единият да плати на дамата, а другият на младежа. Данъкоплатците пък ще сме доволни, че управниците ни умеят да носят отговорност и не искат ние да плащаме за техните грехове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.