Крими

Условна присъда за шофьор, убил в Добрич пешеходец по непредпазливост

Условно наказание от 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок наложи Окръжен съд – Добрич на 49-годишен мъж за причинена по непредпазливост смърт на пътя, съобщиха от пресцентъра на съда.

Магистратите го лишиха и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 2 години и 6 месеца. Той ще плати и направените в хода на производството разноски в размер на 1431 лева.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият Стамен Д. призна всички факти, изложени в обвинителния акт. Въз основа на това първоначално наложеното му наказание беше намалено с една трета.

Мъжът се призна за виновен, че през нощта на 1 юли 2017г. , по пътя Добрич – Варна, на около три километра след местност „Пети километър“, при управление на лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата и причинил по непредпазливост смъртта  на пешеходец.  Произшествието е станало около полунощ, като водачът на автомобила е блъснал мъж, който се движел около осовата линия на пътя. По делото е установено, че подсъдимият е шофирал с превишена скорост.  При разследването е доказано и  наличие на алкохол в кръвта на пострадалия.

Според изготвената автотехническа експертиза пътно-транспортното произшествие е могло да бъде предотвратено, ако пострадалият се е движел в края на пътното платно, а водачът с позволената извън населено място скорост, съобразена с ограничената видимост през тъмната част на денонощието.

В съдебното заседание подсъдимият изрази съжаление за случилото се.

Постановената от Окръжен съд – Добрич присъда подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.