Здраве

Заради увеличение на раковоболните искат повече онколози в област Добрич

Областна комисия в Добрич изпрати възражение във връзка с проект на решение на Министерски съвет за утвърждаване на Национална здравна карта на Република България, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
След анализа на направените промени, членовете на комисията са се обединили около искане де се внесе яснота в Националната здравна карта за броя на диализните постове, за които лечебните заведения ще сключват договор с НЗОК. Иска се да се промени броят на общопрактикуващите лекари в област Добрич от 123 на 129, тъй като има недостиг на джипита и е затруднен достъпът на пациентите до първичната медицинска помощ.

Във възражението се настоява също в доболнична помощ да бъдат увеличени от един на трима лекарите със специалност „Медицинска онкология“, тъй като в последните години трайно се наблюдава тенденция към увеличаване на онкологичните заболявания. Област Добрич държи също да се увеличат от четирима на шест практикуващите в доболничната помощ лекари в областта със специалност „Урология“, като в  подкрепа на искането се посочва, че липсва структура по „Урология“в болничната помощ на територията на областта, а заболяванията на пикочно-половата система са сред водещата палотогия за населението на областта. С мотив, че не е налична структура „Очни болести“ в болничната помощ се иска също да се увеличат от 11 на 13 лекарите офталмолози в доболничната помощ. Наред с тези и други искания, Комисията предлага да бъде намален предложеният брой 178 лекари по „Обща дентална медицина“ – по искане на РК на БЗС – Добрич, на 151.

Наред с осигуреността с медицински кадри и специалисти се предлагат промени и по отношение на конкретните потребности от легла за болнично лечение и медицински дейности по видове и нива на компетентност на територията на област Добрич.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.