Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Деца от Добрич дадоха нов живот на отпадъците

Невероятни предмети, сътворени от отпадъчни материали, са сътворили на 17 май учениците от II г клас с класен ръководител Красимира Хинева в СУ „Димитър Талев и представител на градската библиотека в Добрич. С помощта на специалистите, малките творци са сътворили множество оригинални предмети -гъсеници от картон за яйца, ракета, влакче и бухал от ролка за тоалетна хартия; моливник от картон, сокоизстисквачка, самолет, саксия и касичка от пластмасови бутилки, както и хранилки и къщичка за птици от кутия за обувки. А истинска изненада предизвика сътворeния от децата образ на своята любима учителка – г-жа Хинева, от платове и пластмаса, информираха от Регионална библиотека "Дора Габе".

Знаейки за проблемите, които се създават поради прекомерното изхвърляне на отпадъци и невъзможността на някои материали да се разграждат в природата, децата заедно със своите родители, класен ръководител и библиотечен специалист са се включили в моделиране с отпадъчни материали, демонстрирайки по този начин, как боклукът може да намери своето красиво приложение.  Това е поредното занимание в рамките на проект „Библиотеката и училището – заедно за един по-чист град, реализиран с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки” – България в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 с Министерството на културата.

В края на заниманието, учениците са отправили поздравили за гостите си, с песничките „Трите кофи”, „Чай от билки” и химна на своето училище.

В края на проекта, всички изработени от децата предмети, ще бъдат представени в изложбата „За красива и чиста природа”.

c