Водещи новини Образование

Седмокласници и зрелостници на изпит днес

В 8 часа днес започва първата задължителна матура за дванадесетокласниците. Те трябва да се явят в училищата, в които са разпределени в 7:30, като задължително носят черно пишещ химикал, документ за самоличност и служебната си бележка за допускане до изпит.

Заявления за явяване на матурите са подали общо 1092 зрелостници, като част от тях са завършили предходни години.

В област Добрич матурите ще се проведат в 13 училища. 231 квестори ще следят за реда. Промяна в изпитната програма няма, но за втора година матурата по български език и литература е разделена на три модула. Първият модул е един час и е от 30 въпроса със затворени отговори, вторият също е един час и е от 10 въпроса с отворени отговори. Докато работи по тях, ученикът не може да излиза от залата, но може да излезе между модулите. Третият модул е от два часа като се пише интепретативно съчинение или есе. Тук може да се излиза от стаята час и половина след началото на модула, защото е преценено, че тема не може да се издиктува по телефона. Работят ли модулите?

Днес се провежда и националното външно оценяване за седмокласниците. Изпитът за тях започва в 10 часа. Учениците трябва да дойдат в училищата, в които учат в 9,30 ч. като носят служебните си бележки, документ за самоличност и синьо пишещ химикал. Изпитът е от два модула- тест от един час и преразказ от час и половина.

По информация на Регионалното управление по образование, в областта 7 клас завършват 1338 ученици, които се очаква да се явят на национално външно оценяване – по Български език и литература днес и по математика – на 23 май.
Те ще положат изпита в 54 училища в областта. От РУО увериха, че ще бъде спазено изискването за минимум 13 и не повече от 15 ученици в класна стая при провеждането на НВО. За реда ще следят 417 квестори. Ученицитеще положат изпита в училищата, в които са учили. Предвидени са мерки за сигурност – квестори, видеонаблюдение, полицай във всяко училище.

Децата със специални образователни потребности са 14. Те ще положат изпита в специални зали, отделно от другите ученици.

За втора година най- високият бал ще бъде не 36, а 500 точки.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.