Водещи новини - дясно Култура

Бойко Василев: Ние сме българи, благодарение на езика

„Няма друг патриотизъм на българите, освен езика. Ние живеем в езика. Той ще надживее не само нас, не само нашите политици, той е надживял няколко Българии. Но, този език, е този фундамент, той ни създава като българи. Ние сме българи, благодарение на него”, каза в Добрич Бойко Василев. Журналистът и водещ на „Панорама” изнесе празнично слово на тържествения концерт тази вечер, посветен на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. 

В словото си той напомни, че за малко азбуки има авторско право, знае се кой ги е написал. „Това, което знаем е кой е създал цели две азбуки. Че свети Кирил и свети Методиий са създали Глаголицата не подлежи на съмнение. Това, че техните ученици и  владетелските канцеларии на Борис и Симеон в Плиска и Преслав са създали Кирилицата също не подлежи на съмнение”, напомни той. И подчерта, че „ние имаме съвършена азбука, създадена за нас – българските славяни. Кирилицата, създадена от българската държава, за нас – българите, е съвършената азбука”.

„Народите, чиято азбука има авторско право, се открояват с невероятно дълголетие и национално самосъзнание”, акцентира още в словото си журналистът.

„И, когато искаме да кажем на следващите поколения къде е България, тя е в надписите при Керч, при Равна, при Карач теке, в надписите в Мурфатлар (Румъния), в тези издълбани графити, но тя е и в това, което правите Вие. Тя е в децата, пред които Вие всеки ден заставате очи в очи. Това е същото невидимо нещо, което тези хора са издълбали в скалите и което ние разчитаме на вас да предадете. Да, всичко това е временно, но невидимото за очите, духът, той е нишката, която държи българския народ. Работата, която вие вършите не е конвертируема. Това, което вие правите, е от българи за българи. Затова то не може да се размени за долари, за евро, не може да се вземе и да ес изнесе. Затова, най-важното е ние да направим всичко възможно произведенията, духът, който се предава от българите за българите, да остане тук в България завинаги.

Най-голямото уважение, най-голямата почит и най-голямата признателност е за Вас – учителите на България”, обърна се Бойко Василев към присъстващите в залата.

Празничната програма включваше изпълнения на Ивона Недева – флейта и Звезделина Тодорова – пиано.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.