Здраве

От началото на годината 39 са се изследвали за СПИН в Добрич

От началото на годината в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС) в Добрич са изследвани 39 лица, от които 15 жени и 23 мъже. Най-голям е процентът на лицата под 19-годишна възраст, следвани от възрастовата група 20-24 години. Това оповестиха от Регионалната здравна инспекция в Добрич по повод 20 май – Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

От РЗИ съобщиха, че министърът на здравеопазването през юни 2016 г. е утвърдил Методическо указание за антиретровирусно лечение на ХИВ-позитивни лица, което е съобразено изцяло с препоръките на Световната здравна организация за включване на лечение на всички открити ХИВ серопозитивни лица, при съгласие от тяхна страна. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот.

Кампанията, която РЗИ-Добрич провежда по повод  Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, включва дейности в различни общини от областта. Сред тях е провеждане на информационна кампания с раздаване на  презервативи и здравно – образователни материали на млади хора. През май в учебни заведения  от Добрич, Тервел, Каварна  и Ген. Тошево се провеждат обучения по темата. Осъществена е и организационно-методична среща с медицински специалисти от „Детско и училищно здравеопазване” в Добрич. Целта ù е насочена към формиране на отношение към проблема ХИВ/СПИН сред младите хора, изработване модел на нерисково поведение сред подрастващите и създаване на условия за алтернативни дейности в свободното им време.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.