Водещи новини Култура

Танцьори от ПФТС „Добруджа” участват във Фестивала на розата в Токио

Четирима танцьори от представителната фолклорна танцова студия „Добруджа” участват във Фестивала на розата в Токио, съобщи главният художествен ръководител Стоян Господинов.

Младежите от Добрич участват в престижния форум, заедно с изпълнителите от ансамбълът за български фолклорни танци “Кога” с ръководител Ириса Наото.

В японската столица се е състояла и среща на българския посланик и представител на Министерството на културата на Япония в Кеьо гардън център с ансамбъл „Кога” и децата от ПФТС “Добруджа”, съобщи Стоян Господинов за Про Нюз Добрич. Там двете формации са представили съвместна програма.

“Кога” е ансамбъл за български фолклорни танци в Япония. Неговият ръководител Ириса Наото е детайлно запознат с българския фолклор. Със съпругата си от 1980 година  посещават България. Оттогава датира познанството им със Стоян Господинов. През 1980 г. Наото гостувал на Фестивала на професионалното фолклорно изкуство в Кюстендил. Гледал изпълнение на ансамбъл “Добруджа” и пожелал домакинът, при когото бил настанен, да намери начин да го запознае със Стоян Господинов, който тогава танцувал солото. От тогава датира дружбата между двамата. Почти всяка година японецът идвал у нас, по цели вечери танцували, учил танците, копирал детайлно.

У нас се срещнал с известни наши хореографи, като Йордан Янакиев, Кирчо Апостолов. Покойният вече Здравко Даскалов, направил цял спектакъл с японците. На годишнина на ансамбъл „Добруджа” „Кога” гостували и направили съвместен концерт.

Стоян Господинов научил танцьорите от ансамбъл “Кога” не само на танците ни, но и на артистично присъствие. Научил японците да се усмихват, докато танцуват, да се провикват. Когато изпълнителите излезли на концерт и се провикнали, японската публика ахнала, възкликнала гласно. „Обясних на изпълнителите от “Кога”, че добруджанският, българският танц има много емоция. Трябва да се пресъздаде с много голямо настроение, с потреперване на главата, със силно усмихнато лице, да се пресъздаде радост. И вулканът, който изригва в Япония, трябва във всеки един от тях да изригне от сърцето”, споделя още Стоян Господинов.

По думите на Стоян Господинов, в Япония има много голям интерес към българските народни танци. Всяка година поне 20-ина български хореографи водят курсове там, като представят различни хора. По тяхна покана се правят уъркшопи, разучаване на хора. Който може отива, плаща си, за да разучава български танци.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.