Водещи новини Добрич

Празник на хляба събира малки и големи на центъра на Добрич (снимки)

Празник на хляба организира Община Добрич днес. Мотото е „Хлябът, който ни свързва“. Добричлии и гостите на града могат да се потопят в магията за приготвяне на хляба през Средновековието, Възраждането и до наши дни.

На площад „Свобода“  са разположени интерактивни работилници, които представят ритуалното приготвяне на насъщния през различните епохи до днес. Средновековието е представено от едро натрошените зърна в твърдия комат, до пресетия през девет сита обреден кравай, огнището и пещта, трапезата на богат тракиец и римски воин с ритуалните угощения и средствата за приготвяне на хляба – хромел и оджак.

Организаторите на празника на хляба в Добрич са подготвили още музеен куест-тур, при който на специално отпечатана карта ще присъстват артефакти, свързани с основната тема на събитието. Под всеки от тях желаещите да участват трябва да напишат името му, епохата, от която датира и предназначението. След това трябва да посетят експозициите на Регионалния исторически музей и Художествената галерия на Добрич.

От 16 до 17 часа там ще има изложение на хляб и хлебни изделия. За всички желаещи да участват в ритуалното замесване на хляба е предвиден и флашмоб „Заедно да замесим“ от 17 до 18 часа.

Интерактивна инсталация „Влез в картината“ привлича деца и възрастни да станат част от живописни платна на известни български художници. Използвани са картини от постоянната експозиция „Златото на Добруджа“ на Художествената галерия. Галерията притежава ценни творби, посветени на хляба, участвали през годините в националните изложби „Земята и хората“.

 

Най-малките посетители могат да подреждат пъзели, пак по картини от постоянната експозиция „Златото на Добруджа“. От 19 часа ще започне музикално-танцов спектакъл „Приказка за хляба“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.