Водещи новини - дясно Общество Храна и напитки

Революцията в храненето на Джейми Оливър за втори път в Добрич (снимки)

За втора подред година, на 19 май , собственикът на ресторант „Вила Ди Полета” Богдан Богдев, отвори вратите на заведението си за да домакинства добричкият Ден на Революцията в храненето – една международна инициатива на популярния британски кулинар и ТВ водещ  Джейми Оливър, подтикната от все по-нездравословният начин на хранене и живот на човечеството от XXI век.

Ето как представи събитието, една от доброволките на Добрич – Павлина Паскалева: „Идеята за този ден е на самият Джейми Оливър, а в България беше подета за развитие от Фондация „За храната”, основана изцяло на доброволчески принцип. За реализиране на годишното събитие бяхме подкрепени от няколко по-големи фирми, с чиято помощ сме подготвили рекламни материали, които днес раздаваме на децата. Всеки един от нас, доброволците, участва по всякакъв креативен начин – със закупуване на храна, с разпространение на идеята с подпомагащи материали и с каквото друго е във възможностите му. Денят на революцията  в храненето или Food Revolution Day се провежда в над 120 държави по света, а България това се случва за втора година, като част от това световно движение. Целта ни  е децата да приемат храната в нейното цветово многообразие, да ги предпазим от навика на бързото консуматорство – посягането към пакетираните и произведени в индустриална среда храни. Опитваме да изградим в малките навика да консумират приготвена у дома храна – от здравословни продукти. И макар за съвременното поколение, домашно приготвената храна, в повечето случаи да им изглежда странно, стремежът ни е да ги убедим във вкусовите предимства на приготвеното у дома. Важен момент, също така е, да насърчим консумирането на месно произведена продукция, както и нейното природосъобразно производство.  Ако пък хората започнат да отглеждат някои зеленчуци, подправки или плодове в домовете си – това би спомогнало неимоверно за възпитаване и устойчивост в образоваността на родителите и децата, на добрите здравни навици.

Заедно с Богдан, за втора година организираме в Добрич този Ден на революцията в храненето. Самият Богдан е изключително отдаден на каузата и през останалото време, не само чрез своя ресторант, но и посредством приобщаване на различни производители в региона, към идеята  да отглеждат и предлагат качествена храна на все по-голям брой клиенти, желаещи да потребяват здравословни продукти.  Стъпка по стъпка развиваме информираността на хората, живеещи в Добрич, за да имаме добре живеещи и добре  чувстващи се деца. Деца, които няма да се отнасят към храната с безразличие, както и да позволяват нейното безцелно разхищение.  Лично за мен, като майка на 3 деца, особено важно, освен храненето е приучването на малките да спортуват, за да бъдат здрави. До преди да родя второто си дете, не обръщах някакво внимание на това, с какво храня децата си. Но след като си носил в себе си едно същество, привързаността и чувството за отговорност те насочват към подбор на всичко онова, което му предоставяш да приема, за да се развива и израства правилно.  Определено, оттогава съм в групата на скептично гледащите на т.н. джънк фууд.  Надявам се с всеобщи усилия да преобразим възприятията и потребността на хората от революция в досегашното им мислене.  И в днешният Ден на революцията в храненето в Добрич, се убеждавам във все по-доброто развитие на семената, които сме посели”.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.