Водещи новини - дясно Култура

Оперната дива от Добрич Светла Василева с първи самостоятелен концерт в Родината

Оперната дива от Добрич Светла Василева се завръща в България за първия си самостоятелен концерт на открито – 5 юли край езерото в Панчарево, съобщиха организаторите на концерта.  На същото място през последните години публиката вече имаше удоволствието да се наслади на песните на Лили Иванова и Васил Найденов, а също и на цигулката на Васко Василев.

Първата изява на Светлана Василева у нас бе по покана на Васко Василев в рамките на негов концерт в зала 1 на НДК преди 5 години. Предстоящата изява отново е по инициатива на Васко, който миналото лято свири на сцената под звездите, и сега е убедил сопраното, че именно там е мястото за неин концерт. Преди това пък Лили Иванова, която два пъти пее край Панчарево, насърчи своя приятел Васко Василев за изявата на открито.

Специално за събитието ще бъде създаден репертоар в аранжименти на Живко Петров, а на сцената, освен него, ще бъдат колегите му от JP3 – Веселин Веселинов-Еко (контрабас) и Димитър Семов (ударни), както и Ангел Дюлгеров (китара, част от творческия екип на Лили Иванова). Специално от Аржентина ще пристигне Жилберто Перейра (бандонеон) – приятел на Васко и Светла, и един от най-добрите световни изпълнители на танго и музиката на Астор Пиацола.

Светла Василева е родена в Добрич. Още на 4-годишна възраст учителката й по музика казала на родителите й, че детето е надарено с глас, който може да я направи голяма звезда, но не в местния хор, а в големите оперни зали по света. Светла завършва Държавната музикална академия в София. През 1997 г. дебютира в „Ковънт Гардън“ и „Роял Албърт Хол“.  През лятото на 1998 г. се явява на фестивал в Равена, заедно с Пласидо Доминго, под диригентството Рикардо Мути. Наричат я любимото сопрано на Андреа Бочели и Пласидо Доминго. Бочели посещава неин спектакъл в Тоскана. След изпълнението отива в гримьорната и, за да се представи. Така започва приятелството между тях и партньорството им под прожекторите . През 2000 г. българката печели конкурса Traviata във Виена. През 2006 г. пленява с изпълнението си в ролята на Травиата от едноименната опера, постановка на големия Франко Дзефирели на 55-ия международен фестивал в Сантандер. Графикът й с участия е запълнен за години напред.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.