Развлечение

Киселото мляко – част от българската традиция

Какво знаем за киселото мляко? – вероятно всичко, но дали пък…

В днешно време, когато в глобалната мрежа може да се открие какво ли не, а като добавим и дебелите книги – следва логичното предположение, че и за киселото мляко едва ли ще да е останало нещо неописано. Когато човек разрови източниците, ще установи, че има страшно много рецепти и способи за това как се приготвя/заквасва продукта, все претендиращи за автентичност и уникалност. Мнозина сме задавалите си въпроса, как ли е било приготвено за пръв път кисело мляко, но обикновено за заквасване на прясното мляко, просто ползваме готово кисело. Малцина са онези, които са пробвали да приготвят млякото по древния метод – още от времената, когато хората не са разполагали с хладилници у дома.

Както обикновено, начинът е изключително прост -щом са решавали да заквасват мляко, нашите баби са слагали най-напред на дъното на съдовете по 3-4 бобчета или щипка ориз, предварително измити, наливали са след това прясното мляко с нужната температура, завивали са старателно съдовете и са чакали. Малко повече от колкото е нужно да изчакаме сега, но в крайна сметка процесът на ферментация се осъществява не от самото мляко, а от съдържащите се в него кисело-млечни бактерии. А както е известно от дебелите книги, кисело-млечните бактерии са част от атмосферата у нас и на практика се срещат навсякъде, така че няма причина да не може да заквасите прясно мляко, пък дори и да не разполагате с кисело.

Ето и какво казва науката по отношение на този природен феномен – киселото мляко е млечнокисел продукт, който се получава в резултат на протичането на млечнокисела ферментация в млякото. Два са микроорганизмите, които участват в процеса на ферментация на българското кисело мляко – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Те се намират в симбиотична връзка и този съюз между двете бактерии е ползотворен за тяхното оцеляване и ефикасност само когато са заедно. Не е възможна ферментация при наличие само на една от бактериите. Всяка една от двете бактерии има своя роля в процеса на ферментация. Този процес приключва по естествен път, чрез охлаждане! Да!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.