Образование

Детска градина „Слънчице” представи книга за 50-годишнината си

Книгата „50 слънчеви години”, посветена на половинвековния юбилей на детска градина №10 „Слънчице” в Добрич, бе представена тази вечер.

В дом-паметник „Йордан Йовков” си дадоха срещи бивши и настоящи преподаватели, родители и деца. Присъстваха бившият кмет Детелина Николова и ексзам.-кметът Камелия Койчева, общински съветници, ръководствата на родителското настоятелство и на обществения съвет, приятели на детската градина.

Музикален поздрав към гостите отправиха децата от подготвителната група в детската градина.

Директорът Пенка Миланова посочи, че за изминалите 50 години в детската градина са били обучавани над 2000 деца. Първите й възпитаници вече са баби и дядовци, чиито внуци също посещават детска градина „Слънчице”.

Пенка Миланова припомни, че детската градина е създадена през далечната 1968 година, като средствата в размер на 96 210 лева са предоставени от ДЗС. Построена е двуетажна сграда с площ 945 кв. м. През учебната 1969/70 година 112 малчугани на възраст от 3 до 7 години, разпределени в четири групи, огласят слънчевия дом в първия учебен ден.

В продължение на 50 години ДГ №10 “Слънчице“ се утвърждава като водеща институция в предучилищното образование в град Добрич. Иновативната за времето си  учебно-техническа база и високо-ефективната възпитателно-образователна работа с децата допринасят детска градина  №10 от учебната 1969/1970 година да бъде определена за база на Института за усъвършенстване на учители /ИИУ/ – град Варна, а години по-късно – и на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

Тя припомни различните етапи от работата на градината, която е била първата в Добрич, станала базова за Института за учители „Тина Киркова”, за многобройните национални и международни проекти, които са реализирани от детската градина и родителското настоятелство, за видните гости, сред които Дора Габе, посрещани в ДГ „Слънчице”, за многобройните успехи на възпитаниците и учителите от детската градина.
Доц. д-р Иванка Ковачева – директор на Центъра по проблемите на детската реч към ДИПКУ – Варна, даде много висока оценка за работата в детската градина, която е била една от първите в Добрич, с която е поставено началото на Центъра по проблемите на детската реч. Най-важното е, че предучилищното възпитание в Добрич продължава и ще бъде винаги №1, посочи тя.

Много вълнуващи спомени споделиха бивши учители и помощник-възпитатели от детската градина, за които работата в „Слънчице” е оставила скъп  спомен. „Ние се гордеем, че детска градина №10 винаги е била №1”, сподели Стоянка Георгиева.

Книгата е нашето завещание към следващите поколения – да помнят своите корени и да работят за успеха на градината и нейните деца, сподели  Пенка Миланова. Честванията на юбилея ще продължат с концерт на 23 март, под наслов „50 години слънчево детство”. На сцената на концертна зала „Добрич” всяка от шестте групи на детската градина е подготвила танц.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.