Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

34 творби подредиха в Галерията художниците педагози от Добрич (снимки)

В навечерието на 24 май в Художествената галерия бе открита 24-ата годишна изложба на художниците педагози в Добрич.

В нея 16 автори представят 34 свои творби - живопис, приложни изкуства, графика и скулптура. Жанровете са предимно пейзаж, фигурални композиции, портрет. Има и нетрадиционни форми, като импресии, създадени с графичните редактори на компютъра. Стиловете също са различни – експресионизъм, реализъм, наивизъм, романтични повеи, сюрреализъм, декоративност и т.н.

При откриването на експозицията бе посочено, че класната стая всъщност е ателието на художника-учител.  И макар педагозите да са много натоварени  – над 700 часа, те намират време да рисуват, да експериментират с различни материали и техники, съобразно своето амплоа и художествен натюрел. Безспорно работейки с различни материали и техники те стават многократно по-ценни и по-стойностни като учители.

 

Ателието на художниците педагози е създадено преди 27 години във всички областни градове. Оцелели са обаче само групите в Добрич и Кюстендил.

 

Членовете на Дружество на художниците педагози в Добрич участват в редица изложби – самостоятелни и колективни, национални и в Добрич.

През годините шестима са станали членове на Съюза на българските художници - София и, респективно, на Асоциацията на пластичните изкуства на ЮНЕСКО.  През миналата година още двама членове на съюза са били приети, а на сесията в началото на 2018 г. Велина Христова е приета в секция „Плакат”, а Здравко Тошев – в секция „Живопис”.

Членовете на дружеството споделиха, че са имали успешна изложба тази година в залите на министерството на образованието, продължила месец и половина.  Столичната публика е имала възможност да се наслади на изяществото на 30 картини на 15 художници.

Творците, представили свои картини в откритата тази вечер изложба, бяха поздравени от кмета Йордан Йорданов.

c