Култура Тервел

Заслужени овации за балет „Каприз” на годишния му концерт

Балерините от Балет „Каприз“ представиха  пред препълнената с техни почитатели зала в Тервел своя традиционен годишен концерт, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева.

Представлението бе поставено под формата на спектакъл,  в който танците са вплетени в обща концептуална рамка. “Душата на дървото” бе наименованието на спектакъла, обединил изпълненията на балерините в познанието, че предците ни оприличават света на дърво, което е символ на живот, могъщество и покровителство, че има Световно дърво, което е център на Вселената и три вселенски свята – свят на боговете, свят на земното и свят на злото.

Светът на земното бе представен от цикъл с танци, почерпили идея от природата , легендите и приказките – танци „Самодивско хоро“, „Лесница“, „Жабешко царство“, “Гъбки под дъжда“, „Пепеляшка“, дуетно изпълнение на балерините Ивона и Ивета.Темата за земните стихии огън и вода бе въплътена в танци от „Нестинарка“ – солово изпълнение на Инна и „Огън и вода“. Общата за славянските народи митология преля в изпълнението на славянски танци – руски танц, представен от Жаклин, Сръбски танц – изтанцуван от Марина, Станислава и Десислава, „Смуглянка“ – солово изпълнение на Елис, български танц – със солист Есра.Зрителите видяха също танца „Вълци“ и солово изпълнение на Ивона.Цикълът с танци за природата продължи с „На реката“, „Петрунка“, „Дъга“, „Небе“.

Светът на духовете се въплати в красиват богиня „Мора“, чийто персонаж бе нарисуван с танц от Ивета. Джуниорите представиха танца „Кобри“.

Спектакълът завърши с танца „Жар-птица“ – солово изпълнение на Екатерина и с общ танц на балерините.

Спектакълът бе въздействащ и възнаграден от публиката с бурни аплодисменти. Овации изтръгнаха и трите грациозни ръководителки и хореографки на балета – Живка Ненова и нейните помощнички Виктория Тошкова и Габриела Росенова. Вики и Габи са бивши балерини в балета, сега студентки. Те се връщат в родния Тервел, за да работят за балет „Каприз“ – създават и поставят нови танци. Заслужени аплодисменти събраха и авторът на костюмите на балета Красимир Славов, както и гримьорът Павлина Стоянова.

Балет „Каприз” е школа, която работи в Център „Малкият принц“. Директорът на Центъра Виолета Димитрова изказа благодарности на Община Тервел – за финансовата и морална подкрепа, която оказва на балета и децата, които участват в школите на Центъра.

По-малко от месец преди годишния си концерт, балет „Каприз“ участва в Девети фестивал на детския танц “Бялата лястовица” в Ген. Тошево. Там той спечели девет първи места и едно второ място в различните категории и възрастови групи. За формацията на най-малките балерини излизането на фестивална сцена бе първо.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.