Развлечение

69-годишен мъж с два ампутирани крака успя да покори Еверест

69-годишен китаец, с ампутирани крайници, тази сутрин (на 14 май) е успял да изкачи най-високия връх на планетата – Еверест, от страната на Непал. При своя пети опит за това постижение, Xia Boyu успява да стъпи на самият връх в 8:26 местно непалско време, по информация на неговия син Cloud Xia: “Баща ми стъпи на Еверест в 8:26 местно време, реализирайки своята 40-годишна  мечта”.

Xia Boyu е загубил краката си след принудителна ампутация, заради премръзване по време на неуспешна експедиция за изкачване на Еверест, когато е бил още 25-годишен.

По време на своят днешен успех, той е бил съпровождан от Mingma G. Sherpa – ветеран-катерач от Непал, успял да изкачи 14-те най-високи върхове на Земята, още от първи опит. С тях са били и други 11 шерпи, помагайки с екипировката за двамата катерачи.

“Аз просто обичам планината и ще се боря с нея, до края на дните от своя живот” – споделя китайския рекордьор.

В първият си опит за изкачване на върха, през 1975 г., той е бил част от националния екип на Китай. След като услужва на свой съотборник със спалния си чувал, Xia Boyu получава фатално премръзване и губи крайниците си. Следващите опити за покоряване на върха, Xia извършва през 2014, 2015 и 2016 година.

Историческият поглед показва, че първият катерач с два ампутирани крака, успял да изкачи Еверест е новозенландския катерач Mark Inglis, стигайки до върха от страната на Непал през 2006 г. Santiago Quintero е записан в базата на историческите анали на Хималаи през 2013 г., като алпиниста успял да стигне Еверест, с два ампутирани крака. За последен път, преди тазгодишното постижение на 69-годишния китаец Xia Boyu, на покрива на планетата през 2017 г. стъпва американския катерач  Jeff Glasbrenner, с един ампутиран крак.

Според местното издание на Тайм, над  500 катерачи, включени в 38 различни експедиции са успели да стигнат връх Еверест през този сезон.

По материали на time.com

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.