Водещи новини - дясно Образование

45 петокласници от СУ “П. Р. Славейков” участваха в състезание „Пазим езика си”

45 петокласници от СУ “П. Р. Славейков” взеха участие в първия етап от Националното състезание по български език и литература „Пазим езика си”, съобщиха от училището.

То бе поканено да участва, заради показани най-добри резултати по време на Националното външно оценяване през 2017 г. Подборът на училищата е направен по препоръка на Министерството на образованието и науката. Петокласниците трябваше да се справят с дълга диктовка, откъс от книгата „Ян Бибиян”. Диктовката бе прочетена на запис от диктор три пъти. Целта на първото четене бе децата да се ориентират в съдържанието на текста. Второто четене представлява самото диктуване. Дикторът чете текста по смислови цялости в рамките на всяко изречение, като съобщава препинателния знак за край на изречението, но не и пунктуацията вътре в изречението. Следва трето четене, по време на което учениците имат още една възможност да коригират, като сравняват написаното с чутото от диктора. След диктовката петокласниците трябваше да отговорят на въпроси, свъзани с разбирането на текста.
В състезанието са избрани да участват 20 училища от цялата страна. То е организирано от Гражданското сдружение „Живата вода на България“. Инициативата е в партньорство с агенцията за маркетинг и комуникации Knowbox и тяхната инициатива „Как беше на български?“, които са вдъхновили и изработили част от изпитните материали. Партньор е и Софийският университет „Св. Климент Охридски“.
Целта е да се насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис на книжовен български език.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.