Водещи новини - дясно Култура

„Международната среща Богатството на Добруджа – занаятите през погледа на децата” се проведе в Добрич

Международна среща – практикум, организирана от народно читалище “Български искрици” в Добрич, се проведе в Добрич. Срещата с фолклора и занаятите на българите бе в етнографския комплекс „Старият Добрич”. В нея участваха както възпитаници на читалището, така и представители на клубове, училища и школи от средите на българските общности в Молдова и Украйна.
Срещата е наречена “Богатството на Добруджа – занаятите през погледа на децата”. На нея учениците демонстрираха наученото в ателиетата на читалищата – песни, хора, история, везба, дърворезба и работа с глина.

Във форума участваха гости от Тараклия и Кишинев в Молдова, както и от Бердянск и Милитопол в Запорожка област в Украйна. Включиха се и състави от Добрич и областта. Организаторите предвиждат за следващото издание да поканят и банатски българи от Тимишоара в Румъния.

Тъй като принципът на читалището е деца да обучават деца именно това бе в основата и на организираните днес ателиета. Деца от Добрич, които посещават клубовете „Керамика”, „Магията на българската шевица” към читалището помагаха на своите връстници да усвояват уменията. В средновековната работилница пък желаещите можеха да научат как се прави прашка или пунга.

Над 50 са децата, които посещават читалище „Български искрици” в Добрич.

То е регистрирано през 2017 г. Тъй като през първата година не може да получи субсидия нито от държавата, нито от Общината, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев обяви, че фондация ще подпомогне дейността му с 1000 лева.

Народният представител Даниела Димитрова и заместник-областният управител Красимир Николов поздравиха участниците във форума за това, че съхраняват българските традиции и ги предават на младите поколения. Те подариха луксозни издания за историята на България на участниците от Украйна и Молдова с пожелание да помнят и съхраняват българското.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.